Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej 25. maj: Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru
Muzej 25. maj: Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru (foto: Nemanja Knežević)
Muzej 25. maj: Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru (foto: Nemanja Knežević)

Muzej 25. maj: Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru

Muzej 25. maj, u sastavu Muzeja Jugoslavije, biće ponovo otvoren za publiku od početka decembra 2019. godine.

U obnovljenom prostoru u okviru kompleksa u Mihaila Mike Jankovića 6 biće otvorene dve izložbe: postavka „Devedesete: Rečnik migracija„, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije, i „Projekat Jugoslavija„, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.

Muzej 25. maj: Devedesete: Rečnik migracija

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“, koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

– Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje su u svoj rad uključivale saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici/pokretale umetnice – objašnjavaju autorke-kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Muzej 25. maj (foto: Nemanja Knežević)
Muzej 25. maj (foto: Nemanja Knežević)

Muzej 25. maj: Projekat Jugoslavija

Izložbu „Projekat Jugoslavija“ realizuje „Kiosk – platforma za savremenu umetnost“ u saradnji s Muzejom Jugoslavije.

Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue 100 sagovornika/sagovornica različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih posle raspada Jugoslavije.

Umesto konkretnog pitanja, autorke su svakom od učesnika/učesnica ponudile po jedan od identifikacionih kartona (koji sadrži: opis, datum ili period iz kog potiče i poreklo) predmeta koji su deo fonda Muzeja Jugoslavije.

– Na taj način, pokušale smo da kolekciju materijalnih tragova prošlosti posrednim putem prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost – ističu autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić, iz platforme „Kiosk“.

Obnovljen Muzej 25. maj

Muzej 25. maj (foto: Nemanja Knežević)
Muzej 25. maj (foto: Nemanja Knežević)

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej 25. maj da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu. Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala.

Od početka radova do danas, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce, u koji su smešteni biletarnica, kafe i suvenirnica. U park je postavljena i skulptura „Ptica“ poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.

Muzej „25. maj“ sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu.

Nalazi se među retkim primerima total dizajna u arhitekturi Beograda u kojima je podjednaka pažnja posvećena reprezentativnom spoljašnjem izgledu objekta i modernom uređenju enterijera. (danubeogradu.rs)