Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima (24. oktobar 2019)
Novi filmovi u bioskopima, 24. oktobar 2019: Bol i slava (foto: Manolo Pavón)
Novi filmovi u bioskopima, 24. oktobar 2019: Bol i slava (foto: Manolo Pavón)

Novi filmovi u bioskopima (24. oktobar 2019)

Bol i slava, Ovčica Šone: Farmagedon, Juli – to su novi filmovi koji će se prikazivati u domaćim bioskopima od 24. oktobra 2019. godine.

Filmove Ekipa i Džudi predstavili smo prošle nedelje. U ovom pregledu je i Terminator: Mračna sudbina koji će premijerno biti prikazan 30. oktobra u nekoliko bioskopa.

Bol i slava

Film Pedra Almodovara „Bol i slava“, posle premijernih projekcija na letnjim festivalima, konačno je na redovnim bioskopskim repertoarima.

Ovogodišnji dobitnik Zlatne palme za najbolju mušku ulogu, Antonio Banderas, tumači lik Salvadora Maljoa koga psihičke i fizičke tegobe sprečavaju da radi ono što najviše voli – da snima filmove. U svojoj izolovanosti on se vraća u prošlost i preispituje izbore koje je napravio.

Kroz ovu intimnu dramu prepliću se tri različita razdoblja u njegovom životu: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji; doživljaj prve želje; boravak u Madridu tokom sedamdesetih gde pronalazi i gubi prvu veliku ljubav; otkrivanje kinematografije; i sadašnjost prepuna praznine. Pisanje sada postaje njegova jedina terapija kroz koju će pokušati da nađe svoj spas.

Po Almodovaru, film „Bol i slava“ je, sasvim nenamerno, postao treći deo spontano stvorene trilogije kojoj su bile potrebne trideset dve godine da bude završena. Prva dva dela su „Law of Desire“ i „Bad Education“. U sva tri ostvarenja glavni junaci su muški likovi koji se bave filmskom režijom i tri kinematografske fikcije su stubovi priča, ali način na koji se ogledaju u stvarnosti, razlikuje se u svakom od njih.

„Bol i slava“ otkriva dve ljubavne priče koje su ostavile veliki trag na glavnog junaka, dve priče određene vremenom i sudbinom koje se jedino mogu rešiti u fikciji. „Kroz film pratimo Salvadora kroz detinjstvo, zrelo doba do momenta kada ga zatičemo izolovanog, depresivnog, žrtvu raznih bolesti, odsečenog od sveta i iz filma“, kaže Almodovar. „Poistovećujem se sa svim epohama, znam mesta i osećaje kroz koje lik prolazi. U početku sam sebe uzeo kao referencu, ali kada jednom počnete da pišete, fikcija postavlja svoja pravila i udaljava se od porekla. Stvarnost mi pruža prve redove, ostalo moram da izmislim. Barem, to je igra koju volim da igram“, dodaje on.

Almodovar je kroz ovaj film dao i jedan poseban lični pečat. „Moja kuća je ista kao ona u kojoj živi Banderasov lik. Nameštaj je moj ili je reprodukovan za tu priliku, kao i slike na zidovima. Pokušali smo da napravimo Antonijev lik, posebno njegovu kosu, da izgleda kao moja. Cipele i većina odeće, takođe pripadaju meni“, kaže on, ističući: „Sećam se da sam tokom proba rekao Antoniju: Ako misliš da će ti u bilo kojoj sekvenci pomoći da me imitiraš, možeš to da uradiš. On je rekao, ne, to nije neophodno. I bio je u pravu. Njegov lik nije ja, već je bio u meni“.

Filmom „Bol i slava“ Almodovar obeležava osmu saradnju sa Banderasom, šestu sa Penelope Kruz, a posle skoro trideset godina, u njegovom filmu ponovo igra Hulieta Serano sa kojom je sarađivao na većini svojih filmova iz osamdesetih godina.

Originalni naslov: Dolor y Gloria. Dužina trajanja filma: 113 minuta. Država i godina proizvodnje: Španija / 2019. Žanr: drama. Uloge: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Penélope Cruz, Nora Navas, Julietta Serrano. Reditelj: Pedro Almodóvar.

Ovčica Šone: Farmagedon

Nastavak ludog prvog dela „Ovčica Šone“ ponovo stavlja čuvenu farmu u opasnost. Ali, ovoga puta opasnost nije zemaljska već dolazi iz svemira.

Za Šoneta ni vanzemaljska pretnja ne bi trebalo da predstavlja problem. Da li će farma preživeti napad iz svemira? Naravno, da hoće, ali način na koji se to dogodilo jednostavno morate da vidite!

Originalni naslov: Shaun the Sheep Movie: Farmageddon. Dužina trajanja filma: 86 minuta. Države i godina proizvodnje: Francuska, SAD, VB / 2019. Žanr: animirani, komedija, avantura. Film je sinhronizovan na srpski jezik. Reditelji: Will Becher, Richard Phelan.

Juli

Juli je nadimak koji je Karlosu Akosti dao njegov otac, Pedro, koji ga je smatrao sinom Oguna, afričkog Boga i borca. Kao dete, Juli izbegava disciplinu i obrazovanje, „učeći“ na ulicama siromašne i napuštene Havane. Njegov otac, međutim, ima druge ideje i znajući da njegov sin ima prirodni talenat za ples, šalje ga u nacionalnu baletsku školu na Kubi.

Uprkos njegovom lošem ponašanju na početku i bežanju iz škole, dečak neizbežno biva privučen svetom plesa i počinje od malih nogu da oblikuje svoju, kasnije, legendarnu karijeru, kao prvi crni plesač koji nastupa u nekim od najprestižnijih baletskih uloga originalno napisanim za bele igrače, u trupama kao što su Hjustonski balet ili Kraljevski balet u Londonu.

Originalni naslov: Yuli. Dužina trajanja filma: 109 minuta. Države i godina proizvodnje: Španija, Kuba, Nemačka, VB / 2018. Žanr: drama. Uloge: Carlos Acosta, Santiago Alfonso, Keyvin Martínez, Edlison Manuel Olbera Núñez, Laura De la Uz. Rediteljka: Icíar Bollaín.

Terminator: Mračna sudbina

https://youtu.be/ohQL6PwJ1a0

Više od dve decenije su prošle od kako je Sara Konor sprečila Sudnji dan, promenila budućnost, i ponovo napisala sudbinu ljudske rase. Deni Ramos živi jednostavan život sa ocem i bratom u Meksiko Sitiju kada se kroz vreme vrati napredni i smrtonosni Terminator Rev-9 sa namerom da je ulovi i ubije.

Denin život zavisi od udruživanja sa dve ratnice: Grejs i unapređenog vojnika iz budućnosti Sare Konor. Kako Rev-9 nemilosrdno uništava sve i svakog na svom putu kako bi došao do Deni, njih tri odlaze kod T-800 čoveka iz Sarine prošlosti, koji je njihova poslednja nada.

Film će premijerno biti prikazan 30. oktobra, a na redovnim repertoarima biće od 31. oktobra.

Originalni naslov: Terminator: Dark Fate. Dužina trajanja filma: 128 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2019. Žanr: akcija, naučna-fantastika. Uloge: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna. Reditelj: Tim Miller.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.