Naslovna » Izlasci » Festivali » Oktobarski Odjeci – jesenji omaž Šopenu
Oktobarski Odjeci - jesenji omaž Šopenu
Oktobarski Odjeci - jesenji omaž Šopenu

Oktobarski Odjeci – jesenji omaž Šopenu

Od 16. do 18. oktobra 2019. u Beogradu i Šapcu biće održana manifestacija Beogradskog Šopen Festa „Oktobarski Odjeci“ – jesenji omaž Šopenu.

Međunarodna kulturno-obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest (BŠF) će i ove jeseni, tradicionalno obeležiti 17. oktobar, jubilej smrti velikog kompozitora Frederika Šopena.

U slavu „Pesnika klavira“ BŠF od 2012. organizuje umetničko udruženje Kreartiva iz Beograda, sa Ambasadom Poljske kao generalnim pokroviteljem.

BŠF kao jedinstveni pijanistički događaj u Srbiji i regionu, slavi lik i delo jednog od najvećih kompozitora čovečanstva i kroz koncertne i edukativne sadržaje promoviše vrhunski pijanizam sa fokusom na mladim talentima.Za dž

Ovogodišnji „Oktobarski Odjeci“ obeležavaju i značajan jubilej Muzičke akademije univerziteta u Srpskom Sarajevu, kao veoma važne srpske kulturno-obrazovne institucije.

O značaju Festivala govori i činjenica, da su osnivači i organizatori manifestacije, klavirski pedagozi prof. Milenija Reljić i prof. Ivana Matijević, ove godine nagrađene Ordenom za doprinos kulturi, od strane Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

BŠF: Jesenji Odjeci – program

Sreda, 16. oktobar 2019.
19.00… Izvuci mene – Muzej Narodnog pozorišta
U saradnji sa udruženjem Kassikum, biće realizovan Koncert Šopenovih minijatura. Nastupiće pijanisti svih generacija. Posebnost koncerta čini neobičan koncept – naime, redosled tačaka je nepoznat, publika izvlači imena učesnika i programske ceduljice iz šešira, a izvođači muziciraju i komentarišu odabrana dela, lične motive za izbor kompozicije, vode razgovor sa moderatorom. Idejni tvorac programa je pijanistkinja Maša Babić.

Četvrtak, 17. oktobar 2019.
Omaž Šopenu – Skupština grada Beograda
Omaž Šopenu je trodelni program koji vodi publiku u jednu od najlepših sala Beograda.
Kao jedinstveni koncertni koncept, Omaž predstavlja mini muzički maraton u trajanju od 18.00 do 22.00. U Sali Skupštine grada će muzicirati mladi i vrsni pijanisti, a publika će biti u prilici da čuje bisere klavirske literature iz perioda romantizma.

18.00… Zvezde u usponu: Mia Pečnik (Hrvatska), Una Miljuš i Sergej Čavić (Srbija)
Program: Bah, Šopen, Šuman, List.
Mia Pečnik, jedna je od najtalentovanijih i najuspešnijih hrvatskih pijanista najmlađe generacije.
Dobitnica je četrdesetak nagrada na evropskim i svetskim takmičenjima.
Una Miljuš i Sergej Čavić, učenici su Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“. Nastupali su na koncertima u prestižnim salama Beograda, učestvovali na brojnim koncertima i seminarima vrsnih pedagoga. Dobitnici su brojnih visokih nagrada na takmičenjima širom Srbije i Evrope.

19.00… Marija Đukić (Srbija), resital
Program: Mocart, Hajdn, Šopen, Rahmanjinov.
Ugledna srpska pijanistkinja Marija Đukić redovni je profesor na Katedri za klavir FMU. Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije klasicizma i romantizma. Poseduje poseban afinitet prema delima Frederika Šopena. Članica je trija Amorosso i Classica Aeterna. Godine 2015. obeležila je 30 godina umetničkog rada koncertom u Velikoj dvorani Kolarca.

20.00… Fest gosti
Koncert povodom jubileja 25 godina od osnivanja Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu MA UIS.
Nastupaju profesori Klavirske katedre MA UIS: Maja Đogo, Maja Žuža, Rita Kinka, Julijana Šulović, Milorad Jovanović, sa gostima Vladimirom Markovićem (violina) i Tamarom Pečenicom, najuspešnijom studentkinjom klavira Osnovnih akademskih studija.
U okviru Omaža Šopenu svečano će biti obeležen značajan jubilej MA UIS, kao i 20 godina od osnivanja Katedre za klavir.
Na programu: Šopen, List, D. Kosorić.

Petak, 18. oktobar 2019.
20.00… Podijum mladih talenata – Šabačko pozorište
BŠF nastavlja misiju podrške mladim talentima. Na koncertu „Šapcu na dar“, organizatori festivala predstavljaju mlade Šapčane, izuzetne učenike i studente, dobitnike brojnih nagrada na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu i učesnike Revije talenata i Takmičenja BŠF od 2012. godine.
Učesnici: Irina Brodić, Lazar Mitrović, Momčilo Tomić i Lazar Torbica.
Na programu će biti dela Šopena, Lista, Šumana i Debisija.

Svi programi su besplatni.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.