Naslovna » BG servis » „Pobednik“ na Carigradskom drumu pa na rekonstrukciji oko četiri meseca
Spomenik Pobednik na rekonstrukciji
Spomenik Pobednik na rekonstrukciji

„Pobednik“ na Carigradskom drumu pa na rekonstrukciji oko četiri meseca

Spomenik „Pobednik“ zbog rekonstrukcije biće sklonjen sledeće nedelje sa Kalemegdana u direktnom prenosu preko Facebook-a, 10. oktobra 2019.

Spomenik pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.Radovi u toku

Osim manjih intervencija na stubu, nije bilo ozbiljnije rekonstrukcije. Poslednjih petnaestak godina nakrivio se za tridesetak centimetara i pretila je opasnost da statički bude ugrožen.

Do sada je rađeno nekoliko analiza. Utvrđeno je da se na spomeniku nalazi trideset rupa od metaka nastalih tokom Drugog svetskog rata, a i naprsla su stopala vezana za postament.

Gradske vlasti najavile su da će se rekonstukcija raditi isto kao i sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, kada je skinut i odnet u studio, a onda rekonstruisan vraćen na mesto.

„Pobednik“ će posle uklanjanja sa Kalemegdana biti izložbe na Carigradskom drumu na Kalemegdanu (dakle, 10. oktobra od 13.00 do 15.00), gde će građani moći da ga vide izbliza (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce 10. oktobra od ponoći do 13.00.

„Pobednik“ na Twitter-u i Facebook-u!

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda otvorio je nalog na Twitter-u @pobednikSK pa će zainteresovani svakodnevno moći da prate tok rekonstrukcije.

Građani će imati priliku da čitav događaj prate putem prenosa uživo na Facebook stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Kako se navodi, radovi su izazvali su veliku pažnju javnosti, a najznačajniji korak u ovoj fazi radova, predstavlja spuštanje bronzane figure, kao neminovan deo procesa restauracije, i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na popravku.

Najavljeno je da će spomenik biti vraćen na Kalemegdan za manje od četiri meseca.

U međuvremenu, ograđen je postament, urađeno je novo šipovanje i biće promenjen kamen i ojačan postament.

Čišćenje Spomenika knezu Mihailu

Gradske vlasti najavile su i da sledi čišćenje Spomenika knezu Mihailu, koji neće biti sklanjan sa postamenta, jer nije statički ugrožen.

Skeniranjem je utvrđeno da na njemu ima i više oštećenja od metaka jer su se tu vodile velike borbe, naročito 1944, tako da će i on biti sređen kako bi „zasijao u punom sjaju“. (Beoinfo)