Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona 2019: Amazing Grace i Dnevnik Diane Budisavljević
Slobodna zona 2019: Amazing Grace
Slobodna zona 2019: Amazing Grace

Slobodna zona 2019: Amazing Grace i Dnevnik Diane Budisavljević

Slobodna zona 2019, popularni filmski festival, biće održan od 7. do 12. novembra 2019. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Petnaesto jubilarno izdanje ove manifestacije svečano otvara film „Areta Frenklin – Amazing Grace“ 7. novembra od 20.00, u Kombank dvorani. U istoj dvorani, nekoliko dana kasnije, biće održana i premijera kontroverznog hrvatskog filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević.

Tokom trajanja festivala u Beogradu, projekcije će biti organizovane u još četiri sale: u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Art bioskopu u Kolarčevoj zadužbini.

U Novom Sadu projekcije će biti održane u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu u Cineplexx bioskopima.

Slobodna zona 2019: Areta Frenklin – Amazing Grace

https://www.youtube.com/watch?v=lJRxiTTimdE

Areta Frenklin je na vrhuncu slave u januaru 1972. godine, odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike.

Za samo dva dana snimila je album „Amazing Grace“ u crkvi New Temple Missionary Baptist u Kaliforniji sa crkvenim horom Džejmsa Klivlenda. Na ovom albumu, između ostalih, Frenklin peva pesme poput „Ain’t No Mountain High Enough“, „Have I Got Over“, „Precious Memories“ i jedanaestominutnu verziju „Amazing Grace“.

Rezultat je neverovatan što se i očekivalo od kraljice soula, a ovaj album ostaje do dan danas najprodavaniji gospel album svih vremena.

Dokumentarni film o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana. Reditelj filma Sidni Polak je zaboravio da koristi klapu, uređaj koji se koristi za sinhronizaciju zvuka i slike, i nikada nije uspeo da sinhronizuje snimak zbog analogne tehnike.

Areta Frenklin, koja je tada već imala 31 pesmu na vrhu američkih top lista, nije dozvolila prikazivanje ovog filma.

Alan Eliot je preuzeo projekat i 2008. godine uz pomoć digitalne tehnologije, sa timom tehničara, uspeo da sinhronizuje sliku i zvuk. Odobrenje da se od ovog materijala napravi dokumentarni film je stiglo tek posle smrti Arete Franklin, od njene nećake Sabrine Ovens.

Slobodna zona 2019: Dnevnik Diane Budisavljević

U okviru takmičarske Regionalne selekcije – Horizonti Balkana 11. novembra, takođe u Kombank dvorani, biće održana srpska premijera filma „Dnevnik Diane Budisavljević“.

Ovo je istinita priča o Diani Budisavljević humanitarki i aktivistkinji iz Zagreba koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata.

Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana je pozvala vlast, crkvu i Crveni krst da spasu barem decu iz logora. Pošto niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je da iz svog stana organizuje akciju koja je do kraja rata spasila više od deset hiljada dece!

Rediteljka Dana Budisavljević tokom posete Jasenovcu 2010. godine dobija od tadašnje upravnice memorijalnog centra Dianin dnevnik, koji je zapis o gotovo nepoznatom junaštvu Diane i njenih prijatelja i odlučuje da na osnovu njega snimi film.

Program festivala, cene ulaznica i ostale informacije objavićemo uskoro. (danubeogradu.rs)