Naslovna » Izlasci » Akcije » Supernatural park na Adi Huji: Neka šuma bude s’ tobom
Supernatural park na Adi Huji: Neka šuma bude s' tobom
Supernatural park na Adi Huji: Neka Å¡uma bude s' tobom

Supernatural park na Adi Huji: Neka šuma bude s’ tobom

Organizatori Supernatural festival prirediće u subotu, 26. oktobra 2019. od 14.00, akciju „Neka šuma bude s’ tobom“.

Udruženje građana Supernatural najavilo je novo pošumljavanje, kuvanje paprikaša i žurku na Adi Huji.Za dž

Ostrvo Ada Huja i okolna mesta na Dunavu vezana su za jednu od najstarijih svetskih civilizacija Vinču, od pre 7.000 godina. U doba neolita ovo društvo razvilo je prve oblike pisma, visoku kulturu stanovanja, poljoprivredu, umetnost i trgovinu.

Od 1900. godne ovo područje obiluje vinogradima, i bogatstvom biodiverziteta. Ruže vetrova, prirodni izvori lekovitih voda, i Dunav pogoduju svim životnim formama da se razvijaju.

Supernatural oporavlja adu na Dunavu

Ada Huja je IBA (important Bird Area) područje od izuzetne važnosti za ptice, sa više od 120 vrsta. 1960. Ada Huja je pretvorena u gradsku deponiju. 2000. Ada Huja postaje ilegalna deponija građevinskog šuta, a otpadne vode okolnih mesta i industrijskih postrojenja slivaju se direktno u Dunav, i pretvaraju Ada Huju u najveću ekološku katastrofu Beograda.

U oktobru 2011, Supernatural započinje projekat sanacije divlje deponije na Adi Huji, kako bi se regenerisao deo ostrva i tu formirao ekološko obrazovni park.

Supernatural je za osam godina, na samo četiri kilometra od centra grada, transformisao deponiju na Adi Huji u šumu sa više od 1.000 drveća, 37 vrsta biljaka, 91 vrstom ptica i mnoštvom živog sveta.

Od aprila 2012, mesto koje je bilo potpuno nepristupačno građanima, transformirano je u park, koji je do sada posetilo više od 30.000 ljudi.

Supernatural park je 2014. proglašen za jedan od 25 najboljih projekata u Evropi za šta je dobijena nagrada u Evropskom parlamentu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.