Naslovna » BG špijun » Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi
Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Frankfurt (fotografije obezbedio Filip Travel)
Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Frankfurt (fotografije obezbedio Filip Travel)

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi

Kada bismo pravili listu Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi – sigurno bi ta lista svakog dana bila drugačija!

Čokolade i čokoladice, sitni kolači, bombone, vafli, sladoledi, torte… Ne bismo mogli da ne pomenemo Beč, Salcburg, Budimpeštu, Temišvar, Barselonu, Pariz, pa i Moskvu, Prag, bilo koji italijanski grad, Istanbul, Lisabon, London, ali i Skoplje ili Sarajevo…

Sve je to u redu, ali smo ovoga puta sklopili lepo, lako i korisno i napravili listu Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi na osnovu Velike evropske ture koju organizuje Filip Travel uoči dočeka Nove godine 2020, od 27. decembra 2019.

Obilazimo pet država i silne gradove, a prva stanica je u Nemačkoj…

Regenzburg i Nirnberg

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Regenzburg
Regenzburg

Centar Regenzburga je deo Svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. U ovom bavarskom gradu možete da prepešačite najstariji kameni most na Dunavu (iz 12. veka), da obiđete katedralu svetog Petra i apoteku Adler koja je osnovana 1610. godine.

U obližnjem Nirnbergu situacija je slična, mada je u pitanju carski grad, gde su se u državnoj riznici čuvale kruna i relikvije careva. Ovde ćete videti čuvenu Palatu pravde, Nemački nacionalni muzej, crkve, Fontanu vrlina ali i kuću slikara Albrehta Direra.

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi - Nirnberg - božićni kolači

Pošto je kraj decembra, aktuelno je uvek odlično kuvano vino, peciva, pivo i kobasice, ali… ono što je najbolje a slatko: Streuseltaler i Lebkuchen.

Taler je nemačka reč za novčić, pa naziv ovog slatkiša bukvalno znači „novčić sa štrauselom’. Po hrskavom pecivu je bogato nabacan štrausel, koji se pravi od putera, šećera i brašna. Obogaćuju se džemovima raznih ukusa ili čokoladom. Zvuči obično, ali ukus je sasvim poseban, znajte.

Lebkuheni se prodaju u celoj Nemačkoj, ali oni nirnberški su posebnog ukusa i jednostavno se tope u ustima. Dominira aroma egzotičnog đumbira, uz karanfilić, cimet i orahe. Mogu se pronaći u različitim oblicima, sa raznovrsnim prelivima, a ovu poslasticu moći ćete da kupite i u poklon pakovanju.

Frankfurt na Majni i Keln

Frankfurt je poznat po Geteovoj kući, muzejima, utvrđenju iz 15. veka čiji je toranj visok skoro 50 metara. Zaobiđite šoping i posvetite se atrakcijama Frankfurta. Popijte kafu i probajte „Schnecke“!

Iznenađujuće je u koliko se zemalja makovo zrno ne koristi u pekarstvu. Znajte, Nemačka nikako NIJE jedna od njih. U Frankfurtu neizostavno morate da probate najbolju štrudlu sa makom u Evropi – Schnecke!

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Keln (fotografije obezbedio Filip Travel)
Keln

Katedrala, Stari grad, Zoološki vrt i Botanička bašta, crkve i muzeji u Kelnu… sve je to super za pogledati, ali nipošto ne smete da ne posetite Muzej čokolade. Kad smo već kod te crne poslastice: pazite sad – čokoladne praline sa printom! Dobro ste pročitali: sa printom. U gradu čokolade može i ovo: Riese Cafe Cologne će, specijalno za vas, napraviti čokoladne praline sa tekstom po vašoj želji!

Brisel

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Brisel (fotografije obezbedio Filip Travel)
Brisel

Prestonica EU sa trgom koji je pod zaštitom Uneska, velelepnim zdanjima, Kraljevskim dvorom i drugim atrakcijama, osvojiće vas na prvi pogled. A na prvi zalogaj… Njegovo veličanstvo belgijski vafl! Za jednog pravog Belgijanca u Briselu ne postoji najbolji belgijski vafl. Svaki je na svoj način sasvim poseban.

Za početak, tu je Liege’sugar sa hrskavim komadićima bisernog šećera, pa onaj sa vanilom, koji je suve, rastresite konzistencije, pa Stroopwaffel punjen karamelom, pa… Uh… Tajna dobrog vafla je u kvascu. Znate ono, kad pojedete pravu domaću krofnu pravljenu sa kvascem i onu drugačiju? Nebo i zemlja. E, isto je i sa vaflima. Koji god da pojedete u Briselu, pamtićete taj ukus dugo, dugo…

Briž i Gent

Najlepši flamanski grad, Briž, važi i za jedan od najlepših na Starom kontinentu. „Mala, severna Venecija“ ima savršen centar grada, kao iz bajke, „jezero ljubavi“, prelepe fasade, ali i – bez ikakve dileme: „Ice, Ice, baby“: SLADOLED!

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Briž (fotografije obezbedio Filip Travel)
Briž

Gent je grad od stotinu znamenitosti od kojih je većina u centru ili na korak od centra grada. Obiđite toranj Belfort, zamak Gravensten i kvartove oko gradske skupštine. A onda topla čokolada uz poslasticu Framboos Moelleux, divan, mekani kolač sa malinama i rolnice od cimeta.

Amsterdam

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Amsterdam (fotografije obezbedio Filip Travel)
Amsterdam

Prve asocijacije na Amsterdam su pivo, kanali, istorijski centar sa više od 1250 mostova. A onda se pomisli i na Trg Dam, cvetnu pijacu, Rembrantov trg, Muzej Van Goga, noćnu zabavu. Pa, kad do neke ukusne poslastice? U pauzi, uz kafu, probajte najbolju pitu od jabuka u Evropi! Jabuke u ovoj piti su kuvane, ali ne i prekuvane; slatke, ali ne i preslatke. Tanka, hrskava korica veoma je ukusna, ali ne i masna, što je čini savršenim domaćinom gostujućih jabuka.

Luksemburg i Strazbur

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Luksemburg (fotografije obezbedio Filip Travel)
Luksemburg

Luksemburg je pravo lice Evropske unije. Na glavnom trgu održavaju se koncerti i svi drugi veliki događaji. Tu su katedrale, spomenici i druge atrakcije. A na jednoj čitamo glavnu krilaticu svih Luksemburžana: „Želimo da ostanemo ono što jesmo“… a mi želimo da pojedemo nešto slatko onde gde smo!

Nekoliko peciva je specifično za Luksembug i zaslužuju da ih se jednako prizna…

Bamkuch je torta koja se sprema na ražnju i servira u posebnim prilikama, poput venčanja. Možete je pronaći u tradicionalnim pekarama i prodavnicama kolača.

Boxenmännchen su brioši u obliku čoveka, ponekad zaslađeni šećernim glazurama ili čokoladom.

Tokom karnevalskih dana pronaći ćete Fuesendkichelcher, slatke krofne koje su nekako najukusnije upravo u ovom periodu. Možda je to samo duh praznika, a možda i nije? Proverite!

Top 10 gradova sa najboljim poslasticama u Evropi: Strazbur (fotografije obezbedio Filip Travel)

Listu završavamo sa Strazburom, gradom burne istorije i brojnim evropskim institucijama, sa glavnom atrakcijom – dominantnom katedralom Notrdam. Ova neverovatna gotska građevina ima najviši toranj u Francuskoj. Strazbur je poznat po kobasici sa kupusom koja se služi u većini restorana. A onda tačka na i…

U Strazburu je kuvanje više od običnog kuvanja. To je živopisna kultura, podržana vekovnom tradicijom, sa istaknutom sklonošću ka eksperimentisanju. Kougelhopf – torta napravljena od briošnog testa, sa čokoladnim mrvicama, grožđicama i bademom, jedan je od specijaliteta ovog grada. Uživajte…

I to bi bila naša evropska priča. Pođite na slatki put sa Filip Travelom!

(Tekst napisali: Dunja Filipović i Nenad Mandić; fotografije obezbedio: Filip Travel)