Naslovna » BG špijun » Treći Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior u deset srpskih opština
Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior
Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior

Treći Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior u deset srpskih opština

Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior, po treći put, 23. oktobra kreće na turneju po Srbiji! Prva stanica je Mali Zvornik.

Posle srednje škole „Mali Zvornik“, školski bioskop se seli u Novi Pazar gde će mu domaćini biti dve srednje škole – „Škola za dizajn tekstila i kože“ i „Tehnička škola“.

Tokom oktobra i novembra, kao i u prethodnim izdanjima projekta, u cilju decentralizacije kulturnih sadržaja i razvoja medijske pismenosti kod srednjoškolaca i srednjoškolki, putujući školski bioskop posetiće ukupno deset opština u Srbiji: Mali Zvornik, Novi Pazar, Leskovac, Kovačicu, Loznicu, Srpsku Crnju, Bečej, Mionicu, Lajkovac i Brus.

Koncept projekta podrazumeva jednodnevne radionice medijske pismenosti pod stručnim vođstvom mentora, uz projekcije kratkih filmova. Tokom predavanja, učenici će biti ohrabreni da osmisle i naprave sopstvene radove u formi videa, a najbolji od njih biće prikazani 10. decembra, na Dan ljudskih prava, na posebno organizovanoj izložbi u Beogradu.

Ideja ovih radionica jeste da podstakne interesovanje mladih za društveno angažovani film, poveća njihovu svest o važnosti njihovog učešća u životu lokalne zajednice i nauči ih da analiziraju medijske sadržaje.

Projekat Putujući bioskop – Slobodna zona Junior sa radionicom medijske pismenosti i kros medija izložbom učeničkih radova realizuje se već treću godinu zaredom i, tokom prethodnih godina, više od 1000 srednjoškolaca iz 22 mesta u Srbiji imalo je priliku da učestvuje u dvočasovnim radionicama, pod nadzorom stručnih eksperata Slobodne zone Junior i da uči o medijskoj pismenosti.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. (danubeogradu.rs)