Naslovna » BG servis » Uskoro „pametne klupe“ u Beogradu
Uskoro "pametne klupe" u Beogradu
Uskoro "pametne klupe" u Beogradu

Uskoro „pametne klupe“ u Beogradu

„Pametne klupe“ uskoro će biti postavljene u Beogradu, pa će građanima i gostima prestonice boravak biti komforniji na ulicama i u parkovima.

Posle Londona, Beograd će biti drugi grad koji će dobiti mrežu „pametnih klupa“.

„Pametne klupe“ koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet. Takođe, „pametne klupe“ prate brz život grada i pružaju mogućnost svima da uz predah na klupi dobiju podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i nivou buke.

Nove tehnologije su sastavni deo naših života i grad u kojem živimo trebalo bi da prati njihov razvoj i pruža održiva rešenja kako bi postao udobnije i poželjnije mesto za život i, pre svega, olakšao ljudima obavljanje dnevnih obaveza.

„Pametne klupe“ su samo jedan korak u tom pravcu i očekuje se da u budućnosti Beograd ima čitavu mrežu u različitim delovima grada koje će činiti jedinstvenu infrastrukturu za uvid u podatake o životnoj sredini, lakše povezivanje putem modernih tehnologija i ugodniji boravak na javnim površinama.

„Pametne klupe“ – besplatno korišćenje

Održivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina. Solarna energija kojom se napajaju „pametne klupe“ je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna.

Pre tri godine, London je prepoznao ove vrednosti i u saradnji sa srpskom start-ap kompanijom „Strawberry Energy“ lansirao mrežu od 40 klupa koje do sada imaju više od pola miliona korisnika.

Osim za građane, „pametne klupe“ su značajne i za turiste koji će imati prilike da na klupi naprave predah i dopune bateriju na telefonu.

Ono što je možda i najvažnije za svakoga ko posećuje neku stranu zemlju jeste to da će moći da se posluži besplatnim i brzim internetom. „Pametna klupa“ je korisna za svakog, a takođe pogoduje i životnoj sredini jer koristi solarnu energiju.

Korišćenje mreže „pametnih klupa“ biće besplatno. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.