Naslovna » Izlasci » Festivali » 15. Slobodna zona na bis u Dvorani KCB
Slobodna zona na bis (foto: Tanja Drobnjak)
Slobodna zona na bis (foto: Tanja Drobnjak)

15. Slobodna zona na bis u Dvorani KCB

U sredu, 13. novembra 2019, biće održan program 15. Slobodna zona na bis u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Filmski hitovi koji su izazvali najveću pažnju publike ovogodišnjeg, jubilarnog festivala Slobodna zona su „Jadnici„, „Kordiljeri snova“ i „Tusta„.

Jadnici

Film „Jadnici“ koji je na repertoaru u sredu od 17.00 prati Stefanovu priču koji se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman „Jadnici“.

Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu.

Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, „Jadnici“ su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

Kordiljeri snova

Od 19.00 biće prikazan film „Kordiljeri snova“ za koji je tokom festivala vladalo veliko interesovanje posetilaca. Posle filmova „Nostalgija za svetlošću“ i „Sedefno dugme“, reditelj Patrisio Guzman se u filmu „Kordiljeri snova“ okreće Kordiljerima kao metafori tragične istorije zemlje koju je napustio pre više od 40 godina.

Ovaj film je prikazan u okviru zvanične selekcije Filmskog festivala u Kanu ove godine, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film i poslednji je deo njegove alegorijske trilogije (pustinja, voda, planine), kroz koju je naslikao veoma lični portret Čilea, njegovih stanovnika i duhova njihove prošlosti.

Tusta

Ovogodišnja Slobodna zona privukla je veliku pažnju i muzičkim dokumentarcima. Tako je film reditelja Andreja Korovljeva „Tusta“ bio rasprodat i biće prikazan u sredu od 21.00. Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule.

Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, kolegama i savremenicima, film govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava u bivšoj Jugoslaviji, ali i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalizma u Hrvatskoj.

Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji posle raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

Karte za projekcije na bis u prodaji su na blagajni Dvorani Kulturnog centra Beograda po ceni od 300 dinara.

Veliku pažnju izazvao je i film „Izbačeni“ koji možete pogledati i kroz program Kompas Slobodne zone i učestvujete u panel diskusiji koja sledi sa rediteljem Fredrikom Gertenom posle projekcije filma od 11.00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda. (danubeogradu.rs)

15. Slobodna zona na bis – program

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
Sreda, 13. novembar 2019.
Izbačeni… 11.00
Jadnici… 17.00
Kordiljeri snova… 19.00
Tusta… 21.00

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.