Naslovna » Izlasci » Festivali » 4. Pozorišni festival Štrih fest na Čukarici
4. Pozorišni festival Štrih fest na Čukarici
4. Pozorišni festival Štrih fest na Čukarici

4. Pozorišni festival Štrih fest na Čukarici

4. Pozorišni festival Štrih fest počinje u ponedeljak, 2. decembra 2019. od 20.00, u Kulturnom centru „Čukarica“ (Turgenjevljeva 5).

Ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju četiri predstave koje su ušle u uži izbor ovog, po svojoj tematici, neobičnog i zanimljivog festivala.

I ovoga puta na programu su predstave nastale spajanjem štrihova, delova teksta koji nisu iskorišćeni u predstavama koje se izvode ili su se nekad izvodile.

Festival otvara predstava „Skončanje Maksimovo“ u izvođenju glumaca Mladalačkog alternativnog teatra (MAT) iz Beograda. Predstava je inspirisana satiričnim pripovetkama Vuka Bezarevića, Branislava Nušića i Duška Radovića. U njoj se prepliću pitanja o smislu života, trapavosti smrti i problemu velikog broja neoženjenih meštana u imaginarnom selu Blejovo.

Pored ove, na repertoaru Štrih festa su i predstave: „Najveća tajna – Bajka za odrasle“ – utorak, 3. decembar, „Tanki zidovi“ – sreda, 4. decembar, i „Sve za tebe ljubavi“ – četvrtak, 5. decembar.

Poslednji dan festivala, 6. decembar, rezervisan je za svečanu dodelu nagrada: „Gran pri za najbolje integrisan tekst“, „Čitačka voda“ za najbolju režiju, „Gazda Stojko Čukar“ za najbolju izvedenu predstavu, „Milan Srdoč“ i „Olivera Marković“ za najbolja glumačka ostvarenja…

Pozorišni festival Štrih fest afirmiše jedno kreativno rešenje predstava – stvaranje nove celine od eventualno odbačenih delova nekog dramskog, scenskog, muzičkog, likovnog, predstavljačkog materijala. Ova izazovna i, u osnovi vrlo kreativna zamisao, podstiče sagledavanje scenskog prostora i vremena, umetničkog sadržaja i forme, u ključu posmodernog stvaralaštva.

4. Štrih fest se realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda. (danubeogradu.rs)