Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Festival američkog nezavisnog filma – Indie Belgrade 2019
5. Festival američkog nezavisnog filma - Indie Belgrade 2019
5. Festival američkog nezavisnog filma - Indie Belgrade 2019

5. Festival američkog nezavisnog filma – Indie Belgrade 2019

Od 12. do 15. decembra 2019. u Domu omladine Beograda biće održan peti Festival nezavisnog američkog filma – Indie Belgrade 2019.

Američki nezavisni, umetnički ili kako ga neki zovu „off Holivud“ film, ne prestaje da nas iznenađuje svojom svežinom, raznovrsnošću tema, likova, pejzaža, mesta nastajanja, svojom neuništivom vitalnošću.

Peti Indie Belgrade i dalje nastavlja da prati svoju jedinstvenu nit slobode, nezavisnosti, nepretencioznosti – u izboru tema, likova, načina pripovedanja i rediteljskih postupaka, te nam tako i ovog puta donosi sveži dah novog i nezavisnog američkog filma, uvek drugačijeg od onoga što je trenutno aktuelno na svim svetskim boks ofisima, u svim svetskim multipleksima, a dolazi iz najveće svetske „fabrike snova“, Holivuda.

Tokom proteklih godina gost festivala je bio reditelj Geri King, pobednik Rejndensa, koji je uspeo da snimi mjuzikl za samo 60.000 dolara; Vejn Roberts, koji je staru dobru dramu načinio ponovo relevantnom; slavni dvostruki oskarovac Aleksandar Pejn, koji je dobio i nagradu „Ikona nezavisnog filma“.

Potpuno raznovrsni master-klasovi svih ovih autora bavili su se, između ostalog, jednom sveprožimajućom temom, koja je od fundamentalne važnosti za sve filmadžije na svim meridijanima, pogotovo za one koji žele da debituju svojim prvim celovečernjim ostvarenjem: kako snimiti umetnički relevantne filmove u vrlo ograničenim i ponekad neizvesnim budžetskim uslovima.

Nikada do sada izbor filmova na Festivalu nezavisnog američkog filma nije bio bliži mlađoj generaciji publike.

Obraćajući se mladima, putem medija koji su za njih poput produženih udova, moždanih ili nekih drugi nadogradnji, festival se ujedno obraća i svoj drugoj publici, donoseći joj neke od najzanimljivijih filmskih priča autora sa severnoameričkog kontinenta. Kao jedinom specijalizovanom festivalu za američki nezavisni film u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi, misija organizatora ostaje da se premijerno prikaže ono čega vrlo retko ima u domaćim bioskopima i na drugim festivalima.

Ovogodišnji gost iznenađenja ima prestižnu nagradu sa festivala u Lokarnu, ali i dalje snima isključivo van Holivuda i celu svoju karijeru gradi samo na ovaj način.

Osim njegovog novog filma ove godine će biti i drugih kadrova, lica i priča koje nećete zaboraviti i uzbuđenja, zbog kojih ćete se ovom festivalu iznova vraćati.

Na festivalu će premijerno biti prikazano sedam nezavisnih američkih filmova, a pored razgovora publike sa specijalnim gostom festivala biće održan i master klas, koji će bti svojevrsno rediteljsko „otvaranje karata“ i javno prolaženje kroz ono što čini dobar rad na pripremi filma u nekoj od njegovih ključnih faza realizacije. (danubeogradu.rs)

Indie Belgrade 2019 – program

Četvrtak, 12. decembar 2019.

20.00… Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma
Prisustvuje i gost festival – nagrađivani američki reditelj Bob Bajington.

UMETNOST SAMOODBRANE / THE ART OF SELF-DEFENSE
SAD 2019. / crna komedija / 104 min. / Režija: Rili Sterns
Festivali: SXSW, Sijetl, Boston, Edinburg, Fantasia, Minhen, Gent
Uloge: Džesi Ajzenberg, Alesandro Nivola, Imogen Puts
Srpska premijera
Nakon što dobije batine na ulici, smušeni knjigovođa Kejsi se prijavljuje u lokalnu školu karatea, koju vodi harizmatični i misteriozni Sensei. On time biva iniciran u zlokobno bratstvo nasilja i muškosti.
Izvanredni Džesi Ajzenberg („Društvena mreža“) u kafkijanskoj, smrtonosnoj komediji.

Petak, 13. decembar 2019.

18.00… „NaLoŽeNe”/ CRSHD
SAD 2019. / tinejdžerska komedija / 81 min. / Režija: Emili Kon
Festivali: Tribeca, Minhen, Women in Texas
Srpska premijera
Poslednjeg dana školske godine brucoškinja Izi pokušava da izgubi nevinost, sve uz pomoć drugarica, koje kuju plan o upadu na ekskluzivnu žurku „Naloženih“. Ženska „Američka pita“ modernog doba koja slavi digitalnu kulturu mladih, njihov jezik i stavove – kroz novu filmsku estetiku.

20.00… S.G. KAO GENZBUR / INITIALS S.G.
SAD – Argentina 2019. / komedija, drama / 98 min. / Režija: Rania Atieh, Danijel Garsija
Festivali: Tribeca, Solun
Nagrade: Nagrada Nora Efron -Tribeka 2019
Uloge: Dijego Pereti, Džuliane Nikolson, Danjiel Fanego
Srpska premijera
Nekadašnji argentinski dvojnik Serža Genzbura, a sada statista i povremeni porno glumac, pokušava da izađe na kraj sa svojim slomljenim nosom, ljubavnicom koju nije želeo i sa zločinom u koji je slučajno upao, u noći kad Argentina gubi finale svetskog prvenstva.

Subota, 14. decembar 2019.

13.00… Od scenarija do ekrana
Ekskluzivni master-klas gosta festivala, američkog reditelja Boba Bajingtona i radionica sa glumcima. Otvoren za sve zainteresovane, ulaz slobodan.

18.00… GUTANJE/ SWALLOW
SAD – Francuska 2019. / psihološka drama, horor / 94 min. Režija: Karlo Mirabela-Dejvis
Festivali: Tribeca, Sitges, Sao Paolo, Fantasia, Camerimage, Solun
Nagrade: Najbolja glumica – Tribeka, Najbolji scenario – Fantasia Film Festival, Prix Special – Dovil, Najbolji igrani film, Najbolja glumica – Vustok
Uloge: Hali Benet, Ostin Stovel, Elizabet Marvel, David Raše
Srpska premijera
Kada zatrudni, bogato udata Hanter, razvije nagon za gutanje oštrih predmeta. Pokušavajući to da sakrije od svekontrolišuće muževljeve familije, ona mora da se suoči sa mračnom tajnom svoje opsesije. Uzbudljivo debitansko delo Mirabela-Dejvisa sa „hičkokovskim” elementima.

20.00… Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala
FRENSIS FERGUSON / FRANCES FERGUSON
SAD-Grčka 2019. / satira / 75 min. / Režija: Bob Bajington
Festivali: SXSW, Sijetl, Minhen, Torino, Merilend
Nagrade: Najbolji igrani film – Sidewalk Film Festival
Uloge: Kali Viles, Nik Oferman, Keit Pulson, Martin Star
Srpska premijera
Profesorki na zameni Frensis, bračni život je toliko dosadan, da je rešila da ga upropasti vezom sa sedamnaestogodišnjim učenikom. Svoj novi status seksualnog prestupnika Frensis prati sa odmakom i crnom ironijom. Neo-godarovska satira u stilu našeg teksaškog gosta festivala.
Posle filma sledi razgovor reditelja Boba Bajngtona sa publikom.

Nedelja, 15. decembar 2019.

18.00… ADAM / ADAM
SAD 2019 / tinejdžerska komedija, LGBT / 95 min. / Režija: Ris Ernst
Festivali: Sandens, Sao Paolo, Solun
Nagrade: Velika nagrada žirija, priznanje za režiju – L.A. Outfest
Uloge: Nikolas Aleksander, Babi Salvor Menuez, Margaret Kueli (Once Upon a Time in Hollywood)
Srpska premijera
Tinejdžer Adam provodi raspust u Njujorku kod starije sestre, koja je aktivno uključena u LGBT scenu. Na Paradi ponosa, Adam sreće prelepu Džilijan koja misli da je on u postupku promene pola. Zaljubljeni Adam sada mora da igra svoju novu ulogu… Tinejdžer Adam provodi raspust u Njujorku kod starije sestre, koja je aktivno uključena u LGBT scenu. Na Paradi ponosa, Adam sreće prelepu Džilijan koja misli da je on u postupku promene pola. Zaljubljeni Adam sada mora da igra svoju novu ulogu… Nežna priča o odrastanju i ispitivanju seksualnog identiteta začinjena humorom.

20.00… NAKON SVIH TIH DANA / AFTER SO MANY DAYS
SAD 2019 / muzički dokumentarni / 87 min. / Režija: Džim Hanft & Samanta Jonak
Festivali: Kalgari, Travers Siti, Dalas
Nagrade: Nagrada publike, Najbolji dokumentarni film – Hell’s Half Mile Film Festival, Najbolji dokumentarni film – Red Rose Film Festival
Evropska premijera
Muzičko-bračni duet Džim i Sam, još uvek nedovoljno slavni koliko bi želeli, odlučuju da u jednoj kalendarskoj godini, svakog dana održe koncert. Sa gitarom na ramenu i koferima, oni se otiskuju na put kroz 14 zemalja, u avanturu koja će promeniti njihov život.