Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Festival američkog nezavisnog filma – Indie Belgrade 2019
5. Festival američkog nezavisnog filma - Indie Belgrade 2019
5. Festival američkog nezavisnog filma - Indie Belgrade 2019

5. Festival američkog nezavisnog filma – Indie Belgrade 2019

Od 12. do 15. decembra 2019. u Domu omladine Beograda biće održan peti Festival nezavisnog američkog filma – Indie Belgrade 2019.

Američki nezavisni, umetnički ili kako ga neki zovu „off Holivud“ film, ne prestaje da nas iznenađuje svojom svežinom, raznovrsnošću tema, likova, pejzaža, mesta nastajanja, svojom neuništivom vitalnošću.

Peti Indie Belgrade i dalje nastavlja da prati svoju jedinstvenu nit slobode, nezavisnosti, nepretencioznosti – u izboru tema, likova, načina pripovedanja i rediteljskih postupaka, te nam tako i ovog puta donosi sveži dah novog i nezavisnog američkog filma, uvek drugačijeg od onoga što je trenutno aktuelno na svim svetskim boks ofisima, u svim svetskim multipleksima, a dolazi iz najveće svetske „fabrike snova“, Holivuda.

Tokom proteklih godina gost festivala je bio reditelj Geri King, pobednik Rejndensa, koji je uspeo da snimi mjuzikl za samo 60.000 dolara; Vejn Roberts, koji je staru dobru dramu načinio ponovo relevantnom; slavni dvostruki oskarovac Aleksandar Pejn, koji je dobio i nagradu „Ikona nezavisnog filma“.

Potpuno raznovrsni master-klasovi svih ovih autora bavili su se, između ostalog, jednom sveprožimajućom temom, koja je od fundamentalne važnosti za sve filmadžije na svim meridijanima, pogotovo za one koji žele da debituju svojim prvim celovečernjim ostvarenjem: kako snimiti umetnički relevantne filmove u vrlo ograničenim i ponekad neizvesnim budžetskim uslovima.

Nikada do sada izbor filmova na Festivalu nezavisnog američkog filma nije bio bliži mlađoj generaciji publike.

Obraćajući se mladima, putem medija koji su za njih poput produženih udova, moždanih ili nekih drugi nadogradnji, festival se ujedno obraća i svoj drugoj publici, donoseći joj neke od najzanimljivijih filmskih priča autora sa severnoameričkog kontinenta. Kao jedinom specijalizovanom festivalu za američki nezavisni film u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi, misija organizatora ostaje da se premijerno prikaže ono čega vrlo retko ima u domaćim bioskopima i na drugim festivalima.

Ovogodišnji gost iznenađenja ima prestižnu nagradu sa festivala u Lokarnu, ali i dalje snima isključivo van Holivuda i celu svoju karijeru gradi samo na ovaj način.

Osim njegovog novog filma ove godine će biti i drugih kadrova, lica i priča koje nećete zaboraviti i uzbuđenja, zbog kojih ćete se ovom festivalu iznova vraćati.

Na festivalu će premijerno biti prikazano sedam nezavisnih američkih filmova, a pored razgovora publike sa specijalnim gostom festivala biće održan i master klas, koji će bti svojevrsno rediteljsko „otvaranje karata“ i javno prolaženje kroz ono što čini dobar rad na pripremi filma u nekoj od njegovih ključnih faza realizacije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.