Naslovna » Izlasci » Festivali » art+neuroscience 2019: Svet iza očiju – susret umetnosti i nauke
art+neuroscience 2019: Svet iza očiju (foto: Ivan Zupanc)
art+neuroscience 2019: Svet iza očiju (foto: Ivan Zupanc)

art+neuroscience 2019: Svet iza očiju – susret umetnosti i nauke

Manifestacija art+neuroscience, koja predstavlja mesto susreta umetnosti i nauke, biće otvorena od 14. novembra do 7. decembra 2019.

Na više lokacija u Beogradu posetioce očekuje raznovrstan program, od edukativnih radionica, masterklas predavanja, vođenja kroz izložbе i radionica za školarce.

Četvrto izdanje programa Centra za promociju nauke art+neuroscience, koje se ove godine održava pod sloganom „Svet iza očiju“, biće posvećeno neuronaukama kao aktivnom i dinamičnom poligonu savremenih istraživanja.

Tokom novembra i decembra 2019, program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Hungarikum, Naučni klub Centra i umetničke fakultete.

Uz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka, odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini. Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova.

art+neuroscience 2019: Performans Jasne Jovićević

art+neuroscience 2019: Svet iza očiju (foto: Ivan Zupanc)
Foto: Ivan Zupanc

Jedan od radova koji će premijerno biti prikazan tokom svečanog otvaranja manifestacije, 14. novembra, u Galeriji SANU, jeste i performans Jasne Jovićević „Sedim i brinem za nju„, pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji.

Ovaj naučno-umetnički projekat saksofonistkinje i kompozitorke, jedne od najboljih muzičara domaće džez scene, preispitaće na koji način reaguju moždani talasi na njenu muziku, kao i to na koji način je muzikom moguće manipulisati moždane talase slušaoca.

– Posebna vrednost ovogodišnjeg programa je činjenica da su sva predstavljena umetnička dela nastala kroz intenzivan dijalog, direktnu komunikaciju i zajednička istraživanja predstavnika obe stvaralačke strane – navodi Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju. – Na taj način Centar za promociju nauke doprinosi oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i potpomogne saradnju kreativnih umova koji dolaze iz naizgled suprotstavljenih disciplina – umetnosti i nauke – dodaje Erić.

***

Manifestacija art+neuroscience je prva programska aktivnost Centra kao inicijalnog partnera projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa.

U širokom i sveobuhvatnom domenu veštačke inteligencije projekat će se pre svega fokusirati na kulturološke, psihološke i filozofske aspekte koji su pod snažnim udarom novih tehnologija i naučnih otkrića.

Svaka organizacija unutar mreže samostalno razvija raznovrsne programske aktivnosti – izložbe, edukativne radionice, konferencije, seminare, performanse – i ponovo, kao u slučaju prethodnog projekta, pod zajedničkom kapom će se realizovati sasvim originalni, jedinstveni događaji u Lincu, Ljubljani, Saragosi, Tbilisiju, Atini, Amsterdamu, Dablinu, Beogradu… (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.