Naslovna » BG špijun » Bajkoviti doček Nove godine u samom srcu srednjovekovne Evrope
Bajkoviti doček Nove godine u samom srcu srednjovekovne Evrope (fotografiju obezbedio Filip Travel): Strazbur
Bajkoviti doček Nove godine u samom srcu srednjovekovne Evrope (fotografiju obezbedio Filip Travel): Strazbur

Bajkoviti doček Nove godine u samom srcu srednjovekovne Evrope

Zamislite doček Nove godine 2020. u bajkovitim srednjovekovnim gradovima u kojima ćete osetiti pravu evropsku božićnu atmosferu.

Zamislite čudesne božićne markete, kuvano vino, miris karanfilića i cimeta, vruće perece i krofne, liciderska srca i druge praznične specijalitate. I sve to u samom srcu srednjovekovne Evrope, na manje od dana vožnje od Beograda.

Ako ste uspeli, verovatno ste zamislili novogodišnji obilazak Alzasa i Švarcvalda u organizaciji Filip Travela od 28. decembra 2019. u okviru koga će se (između ostalog) posetiti Strazbur, Frajburg, Kajzersberg, Hajderberg, Baden Baden…

Strazbur

Bajkoviti doček Nove godine: Strazbur

Strazbur je jedan od centara Evropske unije u kom se nalaze Evropski parlament i Međunarodni sud za ljudska prava. On se nalazi na samoj granici Francuske i Nemačke i predstavlja simbol pomirenja i zajedništva, vrednosti na kojima je nastala Evropska unija.

A ako želite da osetite autentičnu prazničnu zimsku atmosferu verovatno nema boljeg mesta u Evropi. U glavnom gradu Alzasa se nalazi čuvena katedrala, koja je 227 godina, sve do 1874, bila najviša građevina na svetu. I danas je najviša struktura potpuno izgrađena u Srednjem veku.

Autentični srednjovekovni izgled grada videćete u delu grada „Mala Francuska“ koji je zaštićen kao UNESCO svetska baština a karakterističan je po svojim šarenim kućicama izgrađenim od drveta koje izgledaju kao iz bajke.

Frajburg

Bajkoviti doček Nove godine: Frajburg

U blizini, ali u Nemačkoj, nalazi se Frajburg, još jedan očuvani srednjovekovni grad. Pored crkve koja je građena čak 300 godina i, takođe, u jednom trenutku bila najviša građevina na svetu možete da vidite barokne kuće koje kao da su deo scene božićnog romantičnog filma.

Posebno zanimljiv je i gradski sistem kanala za vodu koji potiču još iz 13. veka i po kojima je Frajburg poznat. Njihova dužina je 15,4 kilometara, mogu da se vide svuda po gradu i služili su za rashlađivanje i snabdevanje svežom vodom.

Legenda kaže da ukoliko greškom ugazite u vodu venčaćete se za nekoga iz Frajburga. Ili možda za nekoga sa kim ste posetili Frajburg, zašto da ne?

U Frajburgu obavezno morate da probate i cheesecake kolač i to najbolje u poslastičarnici „Stefans Käsekuchen“. Taman da odredite i detalje oko tog venčanja uz čuvenu poslasticu.

Kajzersberg i Rikvir

Bajkoviti doček Nove godine: Kolmar

Potpuno magično mesto koje ćete videti je i Kajzerberg, srednjovekovno seoce udaljeno 12 kilometara od Kolmara.

Možete ga zamisliti, recimo, kao mesto u kome se sreću lepotica i zver. Tu je naravno i neverovatni dvorac Kajzersberg koji takođe može da se obiđe.

Slična atmosfera je i u selu Rikvir koje i danas izgleda potpuno autentično, kao da ste se vratili u 16. vek. Upravo zato su lokacije iskorišćene i za brojne filmove. Ceo kraj je poznat po sjajnim vinima, pre svega, rizlingu.

Hajdelberg, Baden Baden

Bajkoviti doček Nove godine: Hajdelberg, Baden Baden

Naravno, moći ćete da posetite i čuveni Hajdelberg sa svojim renesansnim zamkom na brdu iznad grada, koji spada među najimpresivnije objekte u Nemačkoj, a postoji već 700 godina.

Tu je i čuveni kameni most Karla Teodora, star 200 godina i deveti po redu od 1200. godine na istom mestu. Sve prethodne drvene mostove je odneo led tokom prolećnih poplava.

U blizini je i Baden Baden, pre svega poznat po svojim termalnim izvorima, za koje su još Rimljani pre 2.000 godina ustanovili da su lekoviti. Tu su i brojne palate i divni vrtovi, kao i parkovi i šetališta koji izgledaju čudesno kako leti tako i zimi.

U Baden Badenu svratite na kafu i kolačeu kafe “König” koji postoji dva i po veka, a koji su posećivali i Tolstoj, Dostojevski i List.

Vodopad, jezero i reka

Pred kraj novogodišnje ture, obilazi se i najveći vodopad u Nemačkoj, u gradu Triberg. A onda i glečersko jezero Titize.

Švarcvald je, takođe, i mesto gde nastaje Dunav. Rečice Breg i Brigah se spajaju u mestu Donauešingen. Videćete i fontanu u dvorcu Firstenberg koja predstavlja simbolični izvor Dunava, druge najduže reke Evrope.

I to bi ukratko bila naša i vaša novogodišnja priča o Alzasu i Švarcvaldu. Ispričajte je celu sa Filip Travelom.

(Tekst napisao: Nemanja Nikolić za danubeogradu.rs; fotografije obezbedio: Filip Travel)