Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Beograd – kandidat za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine
Beograd - kandidat za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine
Beograd - kandidat za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine

Beograd – kandidat za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine

Beograd je podneo kandidaturu za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine, objavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Za tu nagradu kandidovalo se 18 gradova iz deset zemalja – četiri grada iz Poljske, tri iz Francuske i Italije, a među njima su i veliki gradovi poput Budimpešte, Liona, Sofije, Zagreba, Beograda.

Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je za Tanjug da očekuje da će glavni grad Srbije u narednim godinama uspeti da osvoji to prestižno priznanje.

– Konkurencija je jaka, ali verujem da ćemo narednih godina dostići željeno priznanje da Beograd bude zelena prestonica Evrope – rekao je Radojičić.

Ove godine zelena prestonica Evrope je norveški Oslo, a sledeće godine Lisabon, glavni grad Portugalije.

– Reč je o gradovima koji posvećuju pažnju ekološkom aspektu. Ljubljana je uspela da ponese ovu titulu posle deset godina učestvovanja u pripremi za dobijanje priznanja, nadam se da ćemo mi uspeti ranije – istakao je on.

Kriterijumi za dobijanje priznanja su različiti, a među njima su, pre svega, kvalitet vode, vazduha i zemljišta, kao i drugi uticaji na klimatske promene i ekologiju, efikasno korišćenje energije, obnovljivih izvora energije, pitanje biodiverziteta.

– U pitanju su mnoge stvari koje se tiču zdravije sredine, zdravijeg životnog okruženja. Već naredne godine u okviru ovog takmičenja imaćemo niz aktivnosti posvećenih ekologiji u našem gradu. Meni je naravno važno da dobijemo ovu prestižnu titulu u godinama koje su pred nama, međutim, u ovom momentu mi je još važnije da smo ušli u ceo proces. Cilj je da naš grad bude zdraviji i zeleniji i verujem da ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta života Beograđana – zaključio je gradonačelnik Beograda. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.