Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Vizualizator 2019 u Beogradu
Festival Vizualizator 2019 u Beogradu
Festival Vizualizator 2019 u Beogradu

Festival Vizualizator 2019 u Beogradu

Festival fotografije Vizualizator 2019 biće održan u Beogradu od 21. novembra do 21. decembra u organizaciji Centra za razvoj fotografije.

Uz brojne izložbe i tribine, ove godine zainteresovani će imati priliku da učestvuju u različitim radionicama.

Ovogodišnji Vizualizator će otvoriti Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, i ambasador Itallije u Srbiji, Karlo Lo Kašo.

Kao i svake godine, u Beograd dolaze fotografi iz različitih zemalja: iz Italije, Holandije, Grčke, Bugarske, Austrije, Francuske, Makedonije, SAD-a i Mađarske.

Domaći i strani učesnici su istaknuti i nagrađivani autori, kako u svojoj zemlji, tako i u svetu. Njihovi radovi ocenjeni su kao izuzetni primeri fotografske naracije, estetike i profesionalizma. Pored toga što će izložiti svoje pobedničke i nove radove, oni će takođe održati radionice i govoriti na tribinama, koje će voditi Ljubica Gojgić i Zoran Stanojević.

Vizualizator 2019: lokacije, gosti…

Festival će biti održan na sledećim lokacijama: Muzej primenjene umetnosti, galerija „Progres“, CK „Vlada Divljan“, Kuća Đure Jakšića, Božidarac, Press centar UNS-a, UK „Stari grad“ (Parobrod), Ostavinska galerija i Pride info centar.

Svečano otvaranje odigraće se 21. novembra od 19.00 u velikoj galeriji „Parobroda“.

Neki od važnih gostiju ove jeseni su…

  • Sara Naomi Lewkowicz, više puta nagrađivana američka fotografkinja za radove na temu nasilja u porodici, prava žena i LGBTQ. Otvaranje izložbe ove dvostruke dobitnice Word Press Photo nagrade obeležiće početak festivala.
  • Fabio Sgroi, koji je učestvovao u mnogobrojnim grupnim izložbama u Italiji i inostranstvu, a takođe i nastupao samostalno. Fotografije sicilijanskog autora panoramskog formata posvećene su urbanom pejzažu i industrijskoj arheologiji.
  • Paul Koeleman, holandski fotograf rešen da razbije predrasude o odnosima gej parova koji fotografiše rezultate dugogodišnje ljubavi. Radovi iz serije „Good Old Gays“, prikazane u sklopu festivala, nagrađivani su dve godine zaredom Dutch Pride Photo nagradom.
  • Mia Novakova, Jelena Janković, Glorija Lizde, Imrana Kapetanović, Boryana Katsarova, Marija Janković, Roxana Pop, Sanja Knezević, Dijana Muminović, Senja Vild, Andjela Petrovski, Jelena Zigić, Katja Goljat, Lazara Marinković i Marcella Zanki – petnaest istaknutih ženskih fotografkinja koje svedoče da slike mogu inspirisati društvene promene i preokrenuti toksične narative. Ove umetnice podstiču kritičko razmišljanje o gorućim lokalnim pitanjima u vezi sa ženskim životima i ljudskim pravima.
  • Agnes Prammer, čiji opus varira od dokumentarne do „scenirane“ fotografije. Jedinstvena je u tome što često kombinuje fotografiju i tekst, dok se istovremeno bavi starim fotografskim tehnikama.
  • Miloš Bičanski, Andrea Bonetti, Dimitrios Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, Yannis Liakos, Menelaos Myrillas, Nikos Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas i Orestis Seferoglou, grupa eminentnih grčkih fotografa koji rade za najznačajnije foto-agencije poput Rojtersa. Oni će se predstaviti jedinstvenom izložbom „The Itinerary – Tracing the Refugee Routes“. Njihova izložba predstavlja najznačajniji poduhvat fotografskog mapiranja ruta izbeglica i beleženja svakodnevnog života.

Festival će biti zatvoren uručenjem nagrada pobednicima konkursa Press Photo Srbija, nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju objavljenu u medijima tokom protekle godine. (danubeogradu.rs)

Vizualizator 2019: program

Festival Vizualizator 2019 - program
Festival Vizualizator 2019 – program