Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kragujevački akordeonisti i Vlatko Stefanovski u Kolarčevoj zadužbini
Kragujevački akordeonisti
Kragujevački akordeonisti

Kragujevački akordeonisti i Vlatko Stefanovski u Kolarčevoj zadužbini

Kragujevački akordeonisti i Vlatko Stefanovski nastupiće u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, u nedelju, 24. novembra 2019. od 20.00.

Pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića akordeonisti će izvesti kompozicije pisane za solo orkestar, a Stefanovski će im se pridružiti u izvođenju dve tradicionalne makedonske pesme, muzici Enija Morikonea iz filma „Sinema Paradizo“, ali i atraktivnom Duplom koncertu za gitaru i bandoneon (drugi stav Milonga).

Dan pre koncerta pred beogradskom publikom (23. novembra), Kragujevački akademski orkestar akordeonista će sa Vlatkom Stefanovskim nastupati premijerno u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Orkestar je osnovan u februaru 2018. godine sa ciljem da domaćoj i inostranoj publici ponudi autentičan zvuk orkestra harmonika na visokom profesionalnom nivou.

Za kratko vreme a zahvaljujući ogromnom angažovanju i entuzijazmu članova, uz podršku Grada Kragujevca i Muzičkog centra, Kragujevački akordeonisti su postigli veliki uspeh. U aprilu mesecu 2018. godine na 43. Međunarodnom takmičenju harmonika u Puli odnose apsolutnu pobedu u svim kategorijama i donose gradu Kragujevcu jedan od najznačajnijih pehara – prelazni pehar Grada Pule.

Time je potvrđen kvalitet samog Orkestra, kao i značaj ulaganja u ovakav vid muzičkog izražavanja koji je već poznat kao jedan od centara gde se akademski zvuk harmonike decenijama razvija i prezentuje u najboljem svetlu.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca. (danubeogradu.rs)