Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej nauke i tehnike: Tri veka pivarstva u Beogradu
Muzej nauke i tehnike: Tri veka pivarstva u Beogradu: Bajlonijeva pivara, kraj 19. veka
Muzej nauke i tehnike: Tri veka pivarstva u Beogradu: Bajlonijeva pivara, kraj 19. veka

Muzej nauke i tehnike: Tri veka pivarstva u Beogradu

Od 13. novembra 2019. do kraja februara 2020. u Muzeju nauke i tehnike biće otvorena izložba „Tri veka pivarstva u Beogradu„.

U Galeriji 51 (Skender-begova 51) kustos Nenad Lukić priredio je izložbu nastanku i razvoju pivarstva u srpskoj prestonici.Alkohol može biti štetan po zdravlje!

Ove godine navršavaju se tri puna veka od otvaranja prvih pivnica i ručnih pivara u Beogradu. Beogradska industrija piva – BIP, proslavila je 180 godina postojanja, i još je zaštitno ime pivarstva u Beogradu.

Tri veka pivarstva u Beogradu; Vajfertova pivara, 1884
Tri veka pivarstva u Beogradu; Vajfertova pivara, 1884

Pogon BIP-a na Mostaru je danas najstariji i jedini preostali industrijski kompleks u Beogradu u kome se još uvek odvija proizvodnja.

Katalogom izložbe i kroz izložbene panoe, autentičnim eksponatima, kao i dodatnim materijalom prikazan je razvoj pivarstva u Beogradu, od početka 18. veka, kada se u njemu otvaraju prve ručne pivare, pa sve do današnjih mini pivara.

Posetioci izložbe će saznati koje su to bile poznate beogradske pivnice u kojima se prevashodno konzumiralo pivo. Isto tako, saznaće koje su to značajne ličnosti važne za razvoj, ne samo pivarske industrije, već i srpskog društva u celini, kao što su familije Vajfert i Bajloni.

Tri veka pivarstva u Beogradu; BIP-ovi proizvodi
Tri veka pivarstva u Beogradu; BIP-ovi proizvodi

Posetioci će između ostalog moći da vide ručni aparat za pečatiranje čepova burića Vajfertove pivare, kako izgleda zlatna medalja koju je osvojila Parna pivara Ignjat Bajloni i sinovi na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine; staru vatrogasnu pumpu koja je korišćena u Vajfertovoj pivari za prevenciju od požara; kolekciju BIP-ovih etiketa i krigli, marketinški materijal, tehnološku šemu proizvodnje piva; korporativni dokumentarni film o BIP-u iz 1970; televizijski prilog o prvom punjenju piva u limenke u SFRJ iz 1972; pivarski sitni mobilijar nekoliko savremenih mini pivara i dr.

Svečano otvaranje je u sredu, 13. novembra od 19.00. (danubeogradu.rs)

Izložba „Tri veka pivarstva u Beogradu“ – info

  • Naziv izložbe: Tri veka pivarstva u Beogradu
  • Mesto održavanja: Muzej nauke i tehnike, Galerija 51
  • Adresa: Skender-begova 51
  • Vreme održavanja: novembar 2019 – februar 2020.
  • Radno vreme: svakog dana, osim ponedeljka od 10.00 do 18.00
  • Cena pojedinačne ulaznice: 200 RSD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.