Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej primenjene umetnosti: Izložba „Moda u modernoj Srbiji“
Muzej primenjene umetnosti: Izložba "Moda u modernoj Srbiji"
Muzej primenjene umetnosti: Izložba "Moda u modernoj Srbiji"

Muzej primenjene umetnosti: Izložba „Moda u modernoj Srbiji“

Izložba „Moda u modernoj Srbiji“ biće otvorena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 6. novembra 2019. do 31. januara 2020. godine.

Dan Muzeja primenjene umetnosti, 6. novembar, biće obeležen i otvaranjem izložbe, čiji je kustos, Draginja Maskareli, viši kustos muzeja.

Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz XIX i s početka XX veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Tokom XIX veka, u Srbiji su se odigrale velike promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi. Ustanci protiv viševekovne osmanske vlasti, podignuti 1804. i 1815. godine, doveli su do donošenja dva sultanova hatišerifa, 1830. i 1831. godine, i stvaranja autonomne Kneževine Srbije, kao i do konačnog sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. i proglašenja Kraljevine 1882. godine. Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje, pratila je izgradnja novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanje kulturnih modela građanske Evrope.

Moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije. Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma XIX veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini. Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima. Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana.

Materijal predstavljen na izložbi „Moda u modernoj Srbiji“ svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji XIX veka.

U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, biće prezentovane modne vinjete, nakit, frizure, šminka i vuneni aksesoar raznih umetnika.

Moda u modernoj Srbiji – prateći program

Tokom izložbe, u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan bogat prateći program.

Svake srede od 17.30, u okviru ciklusa „Predavanja sredom“, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u XIX i početkom XX veka.

Svakog petka od 17.30, u okviru ciklusa „Vođenja petkom“, svoje utiske o izložbi sa posetiocima će deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta i dr.

Deo pratećeg programa izložbe je i virtuelna izložba „Dobrila Stojanović: četiri decenije stručnog i naučnog rada u oblasti tekstila i mode“, čiji je autor viši bibliotekar Andrijana Ristić.

Izložba će biti postavljena u Digitalnoj biblioteci Muzeja primenjene umetnosti, sa idejom da omogući otvoren pristup rezultatima bogate kustoske karijere Dobrile Stojanović (1925-2018), prvog kustosa muzejske Zbirke tekstila i kostima, koja je postavila temelje muzealizacije mode u Srbiji.

Moda u modernoj Srbiji – info

  • Naziv izložbe: Moda u modernoj Srbiji
  • Mesto održavanja: Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18
  • Vreme: 6. novembar 2019. (19.00) – 31. januar 2020.
  • Kustos izložbe: Draginja Maskareli, viši kustos MPU
  • Organizator: Muzej primenjene umetnosti
  • Radno vreme: uto-sub: 11.00-19.00; ned, pon: zatvoreno
  • Cene ulaznica: 200 RSD; grupe (7+ posetilaca) – 100 RSD; penzioneri: 100 RSD

(danubeogradu.rs)