Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima (14. novembar 2019)
Novi filmovi u bioskopima (14. novembar 2019): Slučaj Kolini
Novi filmovi u bioskopima (14. novembar 2019): Slučaj Kolini

Novi filmovi u bioskopima (14. novembar 2019)

Slučaj Kolini, Raširi krila, Dnevnik Diane Budisavljević, Izbačeni – to su novi filmovi u bioskopima od 14. novembra 2019.

Le Man 66: Slavna 24 sata i domaći film Realna priča – predstavili smo prošle nedelje. Animirani film Zaleđeno kraljevstvo 2 premijerno će biti prikazan u sredu, 20. novembra 2019. od 19.00 u bioskopu Cineplexx Ušće SC. I taj film predstavljamo u ovom pregledu.

Slučaj Kolini

Nemački film u režiji Marka Kreuzpentera, filmska je adaptacija istoimenog bestselera uglednog nemačkog advokata i autora Ferdinanda fon Širaha. Knjiga je bazirana na liku autorovog dede, Balduru fon Širahu, nacisti koji je bio na čelu Hitlerove omladine i koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti na Nirnberškom procesu – ratnom suđenju.

U središtu priče je advokat Kaspar Lejnen, suočen sa spektakularnim slučajem koji mu je sud dodelio – da brani 70-godišnjeg Italijana Fabricija Kolinija koji je više od 30 godina radio u Nemačkoj, a potom, bez očiglednog razloga, ubio uglednog industrijskog maga Hansa Majera u berlinskom hotelu.

Za Kaspara, ovaj slučaj ima puno veću težinu nego što bi, kao prvi veći slučaj koji vodi kao javni branitelj imao, jer je Johana, Kasparova ljubav iz detinjstva, Fabriciova unuka, a Fabricio joj je poput oca. Da stvar bude još zamršenija, advokat sa druge strane klupe je legendarni Ričard Matinger.

Kaspar mora da otkrije zašto je Kolini ubio uglednog čoveka poput Mejera. Iako je interes javnosti za ceo slučaj ogroman, Kolini ostaje tajnovit i ne otkriva ništa o motivu ubistva. Kako Kaspar ulazi sve dublje i dublje u slučaj, suočava se i sa svojom prošlošću, ali nailazi i na jedan od najvećih sudskih skandala u istoriji Nemačke i otkriva istinu koju niko ne želi da čuje.

Originalni naslov: Der Fall Collini. Dužina trajanja filma: 123 minuta. Država i godina proizvodnje: Nemačka / 2019. Žanr: drama, kriminalistički. Uloge: Elyas M’Barek, Alexandra Maria Lara, Heiner Lauterbach. Reditelj: Marco Kreuzpaintner.

Raširi krila

Francuski reditelj i scenarista Nikolas Vainer donosi novu neverovatnu istinitu priču koja je prethodila onoj iz filma Bela i Sebastijan.

Priča se odvija između oca i sina, Kristijana i Tomasa. Kristijan proučava divlje guske i radi na svom životnom projektu – želi da zaštiti ugroženu vrstu ptica i nauči ih kako da migriraju. Koristeći svoj ultralaki avion, vodiće ih od Norveške do Francuske, duž sigurnih migracijskih puteva.

Njegov sin Tomas je skeptičan prema očevim budalastim planovima, ali kako je zaglavio na farmi svog oca, tinejdžer ipak odlučuje da provede neko vreme sa pticama. Tomas se potpuno povezuje sa guskama i počinje da se brine o njima, a otac i sin kreću na najlepše zajedničko putovanje…

Originalni naslov: Donne-moi des ailes. Dužina trajanja filma: 113 minuta. Države i godina proizvodnje: Francuska, Norveška / 2019. Žanr: avantura, porodični. Uloge: Jean-Paul Rouve, Mélanie Doutey, Lilou Fogli. Reditelj: Nicolas Vanier.

Dnevnik Diane Budisavljević

Jedan od najgledanijih filmova sa upravo završene 15. Slobodne zone, prikazivaće se u domaćim bioskopima.

Ovo je istinita priča o Diani Budisavljević humanitarki i aktivistkinji iz Zagreba koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata.

Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana je pozvala vlast, crkvu i Crveni krst da spasu barem decu iz logora. Pošto niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je da iz svog stana organizuje akciju koja je do kraja rata spasila više od deset hiljada dece!

Rediteljka Dana Budisavljević tokom posete Jasenovcu 2010. godine dobija od tadašnje upravnice memorijalnog centra Dianin dnevnik, koji je zapis o gotovo nepoznatom junaštvu Diane i njenih prijatelja i odlučuje da na osnovu njega snimi film.

Originalni naslov: Dnevnik Diane Budisavljević. Dužina trajanja filma: 89 minuta. Države i godina proizvodnje: Hrvatska, Srbija, Slovenija / 2019. Žanr: biografski, drama. Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Tihomir Stanić, Krešimir Mikić. Rediteljka: Dana Budisavljević.

Izbačeni

Novi dokumentarac nagrađivanog reditelja Fredrika Gertena („Biti Zlatan“) istražuje zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima.

Stanovanje je osnovno ljudsko pravo, preduslov za siguran i zdrav život. Međutim, u gradovima širom sveta postaje sve teže i teže obezbediti mesto stanovanja. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice?

Ovaj aktuelan i sjajan dokumentarac poziva na odgovornost moćnike koji sprečavaju pristup onome što je osnovno ljudsko pravo.

Originalni naslov: Push. Dužina trajanja filma: 92 minuta. Države i godina proizvodnje: Kanada, Švedska / 2019. Žanr: dokumentarni. Pojavljivanja: Leilani Farha, Saskia Sassen, Stig Westerdahl. Reditelj: Fredrik Gertten.

Zaleđeno kraljevstvo 2

Zašto je Elza rođena sa čarobnim moćima? Odgovor na to pitanje je doziva ali i preti kraljevstvu. Zajedno sa Anom, Kristofom, Olafom i Svenom upustiće se na opasno ali i izvanredno uzbudljivo putovanje.

U prvoj priči Elza se pribojavala da su njene moći previše jake za svet. U ovoj drugoj priči, mora da veruje da su dovoljne.

Posle premijere 20. novembra 2019. od 19.00 u bioskopu Cineplexx Ušće SC, film će se prikazivati u skoro svim bioskopima Beograda od 21. novembra.

Originalni naslov: Frozen II. U bioskopima od 21. novembra 2019. Dužina trajanja filma: 103 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2019. Žanr: animirani, avantura, komedija. Sinhronizacija: Andrijana Oliverić, Lejla Hot, Jelena Gavrilović, Stefan Bundalo, Marko Kon, Ivan Bosiljčić, Milan Živadinović, Teodora Ristovska, Maja Odžaklijevska. Reditelji: Chris Buck, Jennifer Lee.

(danubeogradu.rs)