Naslovna » Izlasci » Akcije » Obeležavanje 40 godina Novog talasa na FDU
Obeležavanje 40 godina Novog talasa na FDU
Obeležavanje 40 godina Novog talasa na FDU

Obeležavanje 40 godina Novog talasa na FDU

Ove godine se obeležava 40 godina Novog talasa u SFRJ, sveumetničkog pokreta pod uticajem raznih zapadnih tendencija.

Pokret je uticao na popularnu muziku, film i umetnost uopšte, a inicijalni period je trajao između 1979. i 1982. godine, na liniji gradova Rijeka – Ljubljana – Zagreb – Beograd – Novi Sad, kada su stvoreni artefakti koji su obeležili kako epohu tako i buduće tendencije.

S obzirom da je veliki broj autora odgovornih za sva dešavanja završio ili studirao FDU, u petak, 29. novembra 2019, biće realizovana tri događaja koja će predstavljati svojevrstan omaž specifičnom vremenu i svedocima istog.Za dž

Planirani program obuhvata tribinu na sceni „Mata Milošević“ od 13.00 do 15.00, na kojoj će se govoriti o značaju ove ustanove u pokretu koji je imao politički, socijalni, fenomenološki i umetnički značaj.

Tribinu će moderirati prof. Aleksandar S. Janković, dok su učesnici Boris Miljković, Biljana Maksić, Milutin Petrović i Vladimir Đurić.

Posle tribine, u velikoj bioskopskoj sali, od 15.30 uslediće projekcija filma reditelja Miloša Radivojevića „Dečko koji obećava„, a ovim povodom publici će se obratiti scenarista filma prof. Nebojša Pajkić.

Odmah posle projekcije u foajeu između ove dve sale, od 18.00 biće održan koncert Ad Hoc benda sadašnjih studenata FDU koji su muzičari, a koji će svirati pesme sa ključnih novotalasnih kompilacija „Paket aranžman“ i „Artistička radna akcija“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.