Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pinokio: Premijera predstave „Knjiga o džungli“
Pinokio: Premijera predstave "Knjiga o džungli"
Pinokio: Premijera predstave "Knjiga o džungli"

Pinokio: Premijera predstave „Knjiga o džungli“

Pozorište lutaka Pinokio organizuje premijeru lutkarske predstave „Knjiga o džungli“ u sredu, 20. novembra 2019. od 20.00.

Pre premijere biće održana i pretpremijera u nedelju, 17. novembra od 17.00.

Predstava „Knjiga o džungli“ je rađena po motivima knjige Radjarda Kiplinga a po dramatizaciji Nine Ćosić. Predstavu je režirao Marko Jovičić.

U predstavi igraju: Jovan Popović, Đorđe Kreća, Zorana Milošaković-Tasić, Ljubomir Ristić, Goran Popović i Ivana Todorović.

„Knjiga o džungli“ – sedam priča kao jedna

„Knjiga o džungli“ je adaptacija istoimenog teksta engleskog nobelovca Radjarda Kiplinga, koji je svoje detinjstvo delom i proveo u odsustvu roditelja. Kipling je svoju karijeru novinara obavljao i u Indiji gde je upoznao bogat životinjski svet Indijskog podkontinenta.

Samo delo ima dosta elemenata autobiografskih detalja prenesenih u životinjski svet. „Knjiga o džungli“ je i adaptirana u Diznijevom studiju kao jedan od filmskih klasika u režiji Volfganga Rajterermana (1967). U osnovi se radi o sedam priča spojenih u jednu celinu.

U našoj adaptaciji tekst je u znatnoj meri prilagođen uslovima koje zahteva pozorišni ambijent. Originalni tekst je osavremenjen, sa dosta unesenih duhovitih elemenata.

Živopisni kostimi, koloritna scenografija i adaptirana muzika Džordža Burnsa iz istoimenog crtanog filma su osnova za pozorišnu priču o ljudskim karakterima smeštenim u životinjsko carstvo i prilagođeni su za uzrast koji će uglavnom činiti publiku ove predstave. (Marko Jovičić, reditelj)