Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Poskupljenje struje od 1. decembra 2019. za 3,9 odsto
Poskupljenje struje
Poskupljenje struje

Poskupljenje struje od 1. decembra 2019. za 3,9 odsto

Poskupljenje struje za 3,9 odsto za domaćinstva najavljeno je od 1. decembra 2019, dok se cena struje za industriju neće menjati.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić rekao je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da je Agencija za energetiku dala saglasnost za poskupljenje struje, precizirajući da će ovaj energent biti skuplji na računima od decembra, koji pristižu u januaru.

On je podsetio na to da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje, uz napomenu da je poskupljenje daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

– Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve je veći ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu – objasnio je ministar.

Po njegovim rečima, struja u Srbiji je za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 nego u Bugarskoj, 79,97 nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“: Poskupljenje stuje – „bedan način povraćaja novca u budžet“

Najava ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića da će od 1. decembra struja poskupeti 3,9 odsto i to samo za građanstvo, klasična je obmana svih kojima je obećano povećanje plata od novembra, a za penzionere koji očekuju jednokratnu pomoć to je i bedan način povraćaja novca u budžet, saopštili su iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

U saopštenju dodaju da „to što se kaže da cena nije menjana dve godine i da nije bilo korekcija čak ni za visinu inflacije, demantuje sve dosadašnje tvrdnje vlasti da je napravljen odličan suficit u državnoj kasi, jer će novu cenu plaćati samo građani; ukoliko bi plaćala i industrija, pokrenuo bi se inflacioni stampedo“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da cenu električne energije za građanstvo ne treba menjati, jer svaka njena promena pokreće rast socijalne nejednakosti i smanjenuje kupovnu moć građana.

„Uostalom“, dodaju, „moramo da podsetimo da je vladajuća većina pre dolaska na vlast obećavala građanima da struja neće poskupljivati tokom njihovog upravljanja, već da će pojeftiniti i do 20 odsto, što se nije dogodilo, već je više puta u toku proteklih sedam godina samo rasla“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.