Naslovna » Izlasci » Festivali » RUTA festival u Beogradskom dramskom pozorištu
RUTA festival u Beogradskom dramskom pozorištu
RUTA festival u Beogradskom dramskom pozorištu

RUTA festival u Beogradskom dramskom pozorištu

Od 1. do 6. decembra 2019. godine u Beogradskom dramskom pozorištu po prvi put će biti organizovan RUTA festival.

Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara (RUTA) koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća Regiona, ujedinjenih u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu.

Cilj je da RUTA doprinese povezivanju, prezentaciji i promociji svih članica unutar regiona. Osim festivala koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima država nekadašnje savezne republike, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca.

RUTA – vizija regionalne teatarske unije

Članovi su MGL Ljubljana, Slovenija; Kazalište Ulysses Zagreb, Hrvatska; Kamerni teatar 55 Sarajevo, BiH; Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora; Dramski teatar Skoplje, Severna Makedonija i Beogradsko dramsko pozorište.

RUTA je jedinstvena po svom modelu, koji podrazumeva da će se festival periodično tokom jedne kalendarske godine seliti u druge gradove. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru.

Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

Posle Beograda, tokom 2020. godine festival će biti održan u Podgorici (mart), Ljubljani (april), Sarajevu (maj), na Brionima (jul) i u Skoplju (oktobar). (danubeogradu.rs)

RUTA festival – program

Sve predstave biće igrane na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“. Posle svake predstave biće održan razgovor sa gostima.

Nedelja, 1. decembar 2019. (20.00)
Liliom – premijera

Ponedeljak, 2. decembar 2019. (20.00)
Bakhe, Kazalište Ulysses

Utorak, 3. decembar 2019. (20.00)
Don Kihot, Gradsko pozorište Podgorica

Sreda, 4. decembar 2019. (20.00)
Mirna Bosna, Kamerni teatar 55 Sarajevo

Četvrtak, 5. decembar 2019. (20.00)
Kralj Ibi, Dramski teatar Skoplje

Petak, 6. decembar 2019. (20.00)
Plah udah, MGL Ljubljana

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.