Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Saksofonista Oleg Kirejev u Akademiji 28
Saksofonista Oleg Kirejev u Akademiji 28
Saksofonista Oleg Kirejev u Akademiji 28

Saksofonista Oleg Kirejev u Akademiji 28

U subotu, 8. novembra 2019. od 22.00, u Klubu Akademije 28 očekuje vas jedinstveni Oleg Kirejev, revolucionarni ruski saksofonista.

Oleg Kirejev je prvi muzičar u Rusiji koji je spojio etno džez motive i očaravajuće pevanje iz grla. Poput mnogih velikih muzičara, Oleg ne preza da eksperimentiše u klasičnom džezu sa malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno muzike, svetske muzike i smut džeza zbog čega nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Za dž

Živi i umetnički se ostvaruje na relaciji Evropa – Njujork. Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Muzičku karijeru je započeo džezom sa elementima baškirske narodne muzike, na prelazu 80-ih i 90-ih godina, pohađao je džez školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a kolevku džeza – Ameriku – osvojio je etno-džez projektom „Feng Šui džez pozorišta“, za šta je po prvi put bio nominovan za Grammy nagradu, 2008. godine.

„Njegov hipnotički, senzualni zvuk“, piše ugledni časopis „Sve o džezu“ o Kirejevu, „ponekad je iz grla, kao kod Koulmana Hokinsa, drugi put hrapav, očaravajući kao kod velikog Bena Vebstera. I svira on ujednačeno što je svojstveno samo izabranim“.

Predsednik Udruženja džez novinara Hovard Mendel kaže za Kirijeva da je rođen da svira na saksofonu, poput manira derviša, igrajući sving istinski neobuzdano. (danubeogradu.rs)