Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Šlomo Minc i Itamar Golan u Kolarčevoj zadužbini
Šlomo Minc i Itamar Golan u Kolarčevoj zadužbini (foto: Hektor Peralta)
Šlomo Minc i Itamar Golan u Kolarčevoj zadužbini (foto: Hektor Peralta)

Šlomo Minc i Itamar Golan u Kolarčevoj zadužbini

Legendarni virtuoz Šlomo Minc održaće koncert u Kolarčevoj zadužbini 19. novembra od 20.00 u pratnji pijaniste Itamara Golana.

Posle trinaest godina, u organizaciji CEBEF-a, beogradska publika imaće jedinstvenu priliku da ponovo uživa u vanserijskom talentu ovog umetnika koji će izvesti kompozicije Debisija, Franka, Bramsa, kao i jednu autorsku kompoziciju, premijerno u Beogradu.

„Moj izazov je da povežem um i sluh, da naučim ljude da aktivno tragaju za lepotom“, izjavio je Šlomo Minc, jedan od najvećih violinskih virtuoza današnjice. Njegovi nastupi već pet decenija publiku ostavljaju bez daha, što zbog tehnički besprekorne izvedbe, što zbog neverovatne emocije kojom odišu.

Šlomo Minc posvetio je ceo život muzici u svim svojim oblicima – od sviranja, dirigovanja, komponovanja, učenja drugih, žiriranja, pa čak i projekta konzervacije dragocenih instrumenata spašenih iz koncentracionih logora.

Šlomo Minc i svira i komponuje

Sa svega tri i po godine je počeo da svira violinu, a kao šestogodišnjak je postao učenik čuvene Ilone Feher. Čudo od deteta, već sa jedanaest godina je debitovao kao solista sa Izraelskom filharmonijom. Nedugo nakon toga, Zubin Mehta ga je lično pozvao da zameni bolesnog člana orkestra u izvođenju Paganinijevog koncerta za violinu. Mladi virtuoz je već sa šesnaest nastupao u Karnegi holu, a sa osamnaest se latio i dirigentske palice.

U karijeri dugoj pola veka, Minc je nastupio sa najvećim svetskim dirigentima, orkestrima i solistima na međunarodnoj sceni, a bio je član žirija najznačajnijih svetskih muzičkih takmičenja.

Odnedavno, ovaj talentovani umetnik se posvetio i komponovanju: njegova kompozicija „Anthem to an Unknown Nation“ premijerno je izvedena juna 2017, dok je „Sonatinu za violinu i klavir“ premijerno izveo iste godine u oktobru.

Pijanista Golan ponovo u Beogradu

Uz Minca, beogradskoj publici će se predstaviti i izraelski pijanista Itamar Golan, jedan od najtraženijih pijanista svoje generacije. Golan je do sada više puta nastupao u Beogradu, između ostalog i sa violinistom Džulijanom Rahlinom.

Talentovan od malih nogu, Golan je sa sedam godina održao prvi koncert, a od najranijeg doba je ispoljavao posebno interesovanje za kamernu muziku.

Nastupao je kao solista sa nekim od vodećih orkestara u svetu kao što su Izraelska filharmonija i Berlinska filharmonija pod upravom Zubina Mehte, Kraljevski filharmonijski orkestar, Filharmonijski orkestar milanske Skale i Bečka filharmonija.

Ulaznice za ovaj nastup mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine po cenama od 600, 800 i 1000 dinara kao i online preko sajta tickets.rs. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.