Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan prava deteta: Bezbednost dece na internetu
Svetski dan prava deteta: Bezbednost dece na internetu
Svetski dan prava deteta: Bezbednost dece na internetu

Svetski dan prava deteta: Bezbednost dece na internetu

U sredu, 20. novembra 2019, Svetski dan prava deteta biće obeležen i u Privrednoj komori Srbije u Beogradu (Terazije 23, drugi sprat).

U 10.00 počinje konferencija o bezbednosti dece na internetu, koja predstavlja susret i izlaganja najeminentnijih stručnjaka, koji mogu da pruže odgovore na pitanja koja se tiču bezbednosti dece i mladih na internetu.

Učesnici konferencije su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvete, Ministartsva za telekomunikacije, UNICEF-a, pedagog, dečiji psiholog Vanja Bokun Popović, kao i stručnjaci za informacionu bezbednost.

Tokom dva panela, u trajanju od po sat i po vremena, učesnici će pokušati da daju odgovore na pitanja šta rade deca na internetu i koje opasnosti vrebaju iz virtuelnog prostora.

Organizator konferencije je Katarina Jonev, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu.

– Zaštita dece i mladih na internetu jedan je od najvećih izazova bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Ideja za organizovanje ove konferencije nastala je kao objektivna potreba društva da zaštitimo decu i proširimo svest o posledicama zloupotrebe digitalnih medija i pružimo informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbednog korišćenja digitalnih medija – rekla je Katarina Jonev.

Ona je dodala da je opasnosti na društvenim mrežama mnogo, od komunikacije sa nepoznatim ljudima, različitih oblika internet vršnjačkog nasilja, maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, preko vređanja o uznemiravanja, postavljanja lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismevanje.

Kao jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti dece su kriminalne aktivnosti, poput krađe identiteta i informacija, zatim pedofilija, mogućnost kidnapovanja i ucena koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje.

U porastu je i broj video igara koje imaju za krajnji cilj samopovređivanje dece i oduzimanje sopstvenog života. Sve je više širenja mržnje, nasilnog sadržaja, ismejavanja, ostavljanja pretećih komentara, propagiranje iskrivljenih i nemoralnih vrednosti na društvenim mrežama, a sve to targetira decu i mlade.

Sa novim rizicima u sajber svetu, deca često nisu u mogućnosti da se suoče sama. Naglasak mora biti na edukaciji, kako dece, tako paralelno i roditelja i društva u celini.

Tokom konferencije će biti održana i promocija knjige „Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.