Naslovna » Izlasci » Sport » Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022 – U BEOGRADU!
Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022 - U BEOGRADU!
Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022 - U BEOGRADU!

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022 – U BEOGRADU!

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022. biće održano u Srbiji, preciznije – u Beogradu, od 18. do 20. marta 2022. godine.

Više od 1000 najboljih atletičara i atletičarki na planeti iz 214 zemalja će se takmičiti za 96 medalja u 24 finala tokom trodnevnog takmičenja.

Među ostalim sportistima, u Beogradu ćemo videti Ivanu Španović Vuleta, Armina Sinančevića, Asmira Kolašinca i Elzana Bibića.

Posle organizacije Evropskog prvenstva u krosu 2013. i Evropskog prvenstva u dvorani 2017. godine, Atletski savez Srbije uspeo je da dobije domaćinstvo jednog od najprestižnijih svetskih sportskih takmičenja. Svetska atletska federacija (IAAF) odlučila se za Beograd posle sednice koja je održana u Monte Karlu. Istaknuti su dobri smeštajni kapaciteti, blizina aerodroma i iskustvo u organizaciji takmičenja.

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022. biće najveći događaj ikada organizovan na našim prostorima!

Atletska takmičenja će se održavati u Beogradskoj areni koja je bila domaćin i pomenutog prvenstva 2017. godine.

Ovo je zvanična himna Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici 2022 u Beogradu, u izvođenju grupe Akustik bend…

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2022 – medalje

Pridajući čast glavnom gradu Srbije, zlatne, srebrne i bronzane medalje SP u atletici 2022. su dizajnirane sa znamenitostima Beograda: spomenik Knezu Mihailu, Beograđanka, Saborna crkva, Pobednik sa Kalemegdanske tvrđave, Most na Adi, kao i obeležjem atletske staze, što zajedno označava dubinu srpske kulture i bojno polje takmičenja.

Prve zlatne, srebrne i bronzane medalje će se osvojiti samo nekoliko sati nakon što Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani 2022. počne, već prvog dana u disciplini troskok.

Medalje su u obliku kruga veličine Fi80, teške 270 grama, debljina je 14 milimetra.

Beograd 2022 - medalje (foto: sas.org.rs)
Beograd 2022 – medalje (foto: sas.org.rs)

Osim medalja, traka za pobedničke medalje takođe ima dizajn koji inspiriše sportiste I dizajnirana je da prikaže emociju uspeha. Na njima se nalaze motivi ćilima koji su nastali u Srbiji i koji su tkanina prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dakle predstavljaju večnost kao što su i medalje koje kada se jednom “rode” ostaju za vekove vekova uz ime onog ko ih je na sportskom takmičarskom polju „istkao“.

Motivi srpskih ćilima su jedinstveni, postoji ih čak 95 i predstavljaju stare simbole magičnog značenja, a mogu se čitati kao azbuka slika. Šare koje krase trakice naših medalja imaju simboliku da daju dodatnu snagu moć I energiju, a to su osobine koje treba da krase I svakog sportistu.

Ulaznice

Ulaznice mogu da se kupe na biletarnicama TC Ušće, Dom omladine i Bilet servis, kao i online u okviru mreže Tickets.

(danubeogradu.rs)