Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » 2020: nova poskupljenja, novi zakoni, nova pravila…
Poskupljenja, povećanja, sniženja, zabrane, kazne, procenti...
Poskupljenja, povećanja, sniženja, zabrane, kazne, procenti...

2020: nova poskupljenja, novi zakoni, nova pravila…

Prvog dana 2020. godine stupaju na snagu novi zakovi, počinju da važe neka nova pravila, a građane, sigurno, najviše interesuju poskupljenja, od kojih će jedno pogoditi baš svaki dom.

Pa, krenimo od njega.

Na računima za struju od 1. januara biće uvećan obavezan iznos za TV pretplatu, sa 220 na 255 dinara.

Sa prvim danom nove godine poskupljuje i lokalna komunalna taksa koja se plaća prilikom registracije vozila. Izuzeti su samo autobusi i kombi-busevi, a iznose povećanja određuju jedinice lokalne samouprave.

Beograđane, prema najavama, uskoro očekuje povećanje cena vode. Neće to biti baš u januaru, pošto je u prethodnih par meseci uplatnica Infostana već uvećana po drugim osnovama, ali u prvoj polovini godine veoma verovatno. Zahtev preduzeća isporučioca usluge je upućen nadležnima. Dugovanjima za Infostan će se, umesto sudova, od 1. januara baviti javni izvršitelji.

Deo poslova legalizacije objekata, umesto Grada Beograda, sprovodiće opštine.

Cigarete bi trebalo da poskupe 10 dinara po paklici, zbog povećanja akciza.

Grad Beograd od 1. januara zvanično i konačno uvodi zabranu korišćenja plastičnih kesa. U prodavnicama ćete dobiti ili kupiti kesu od papira ili platnenu torbu, a kako su za trgovce kazne za kršenje ovog propisa visoke, očekuje se da će ih se pridržavati.

U beogradskim zgradama počinje primena novih propisa o kućnom redu, od kojih su najinteresantnije sankcije za buku iz stanova.

Penzioneri i penzije…

„Švajcarska formula“ obračuna usklađivanja penzija biće primenjivana od 1. januara 2020. godine. Nadležna ministarstva su predložila, a poslanici u parlamentu prihvatili, da penzije ubuduće rastu za procenat koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena, i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.

Uslovi za penzionisanje se menjaju. Žene će u 2020. godini za ostvarivanje prava na starosnu penziju morati da napune 63 godine života. Za odlazak u prevremenu penziju, novi uslovi su 39 godina staža i 57 godina i osam meseci života za žene, i 40 godina staža sa 58 godina i četiri meseca života za muškarce.

Frilenseri, dužnici, preduzetnici, minimalac…

Ako ste frilenser i radite isključivo za stranog poslodavca koji nema predstavništvo u Srbiji, od 2020. godine zakon vas prepoznaje kao osiguranika samostalnih delatnosti, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu. Što znači da morate sami podneti prijavu i obračunavati poreze i doprinose.

Ukoliko ste dužnik i strepite od prinudne naplate, imajte u vidu da 1. januara stupaju na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Promenjeno je više od pola „zakona o izvršiteljima“, za koji se tvrdi da je sada povoljniji za dužnike.

A ako ste „paušalac“, ovo nije mesto da se informišete ukratko o svemu onome što vas čeka. Pojedine promene najavljene za 1. januar 2020. godine odložene su za 1. mart, ali deo propisa počinje postepeno da se uvodi. Raspitajte se detaljno kod pravnih i finansijskih stručnjaka o Testu samostalnosti, poreskim olakšicama i svemu ostalom… ni 1. mart nije daleko.

Podsećamo i na Odluku o visini minimalne cene rada za period januar–decembar 2020. godine, usvojenu sredinom septembra. Minimalna cena rada je u 2020. godini 172,54 dinara (neto) po radnom satu, a minimalna mesečna zarada iznosiće 30.022 dinara.

Bus plus

Gradske vlasti najavile su da se 1. septembra 2020. završava desetogodišnji ugovor sa konzorcijumom na čijem se čelu nalazi firma „Apeks“, pa Grad traži partnera, a ko će to biti, znaće se u drugoj polovini naredne godine. U pitanju je, naravno, Bus plus.

Šta će biti posle – ne zna se. Da li će biti produžen ugovor sa „Apeksom“ ili će biti potpuno promenjen sistem naplate karata ili će Grad pronaći novog operatera saznaćemo tokom naredne godine.

A za to vreme, u Nemačkoj…

Na kraju, evo i jedne promene o kojoj se mnogo piše i priča, a ne događa se u Srbiji.

U Nemačkoj sa prvim danom 2020. godine na snagu stupaju nova pravila o zapošljavaju radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Paket zakona podrazumeva nekoliko stvari koje se jednim imenom mogu nazvati – liberalizacija. Poslodavci će moći da zapošljavaju imigrante bez potvrde da radnici istog profila ne postoje na tržištu rada EU. Boravak u Nemačkoj do šest meseci i lično traženje posla, za sve nivoe kvalifikacija, biće moguć uz uslov posedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje u navedenom periodu, i poznavanje nemačkog jezika. Obećano je i ubrzano priznavanje diploma…

(danubeogradu.rs)