Naslovna » BG špijun » A zašto ne biste dočekali Novu godinu u Barseloni?
Filip Travel: Nova godina u Barseloni
Filip Travel: Nova godina u Barseloni

A zašto ne biste dočekali Novu godinu u Barseloni?

Ukoliko još niste smislili plan za Novu godinu imamo ideju: budite u Barseloni! Obiđite jedan od najlepših gradova Evrope!

Posetite čuvenu katedralu koja se gradi već 137 godina, degustirajte vrhunska vina i uživajte u najboljoj hrani i poslasticama.

Govorimo o novogodišnjem putovanju u Barselonu sa Filip Travelom od 28. decembra 2019. do 2. januara 2020.

Putovanje počinje pre podne na Beogradskom aerodromu, a leti se preko Franfurta da bi se u Barselonu stiglo tokom popodneva, što je odličan raspored bez ustajanja usred noći.

Filip Travel: Nova godina u Barseloni

A kada se naspavate, obilazak grada počinje panoramskim razgledanjem koje podrazumeva: Kolumbov spomenik, Monžuik, Španski trg, Gran Via, Paseo de Grasia, kuća Batljo, kuća Pedrera, katedrala Sagrada Familia, Gotska četvrt.

Posle toga imate različite mogućnosti.

Izleti

Filip Travel organizuje dva izleta: prvi podrazmeva posetu Đironi i Figerasu a drugi parkovima Citadela, Tibidabo i Etno selu “Pueblo Espanjol”.

Oba su fakultativne prirode, ali ih definitivno preporučujemo.

Đirona je grad u blizini Francuske, gde možete da vidite utvrđenje podignuto još u vreme Rimljana. Izlet podrazumeva i posetu muzeju Salvadora Dalija u njegovoj porodičnoj palati u Figerasu.

Filip Travel: Nova godina u Barseloni

Drugi izlet je poludnevna fakultativna poseta parkovima Citadela i Tibidabo i etno-selu “Pueblo Espanjol”.

Citadela je park nastao u 19. veku kao jedina zelena površina u gradu. Danas, pored jezera, nekoliko muzeja i čuvene fontane koju je dizajnirao Antonio Gaudi, ovaj park je poznat i po zoološkom vrtu.

Obilazi se i vidikovac Tibidabo, odnosno najviša tačka Barselone odakle “puca” spektakularan pogled. Ako ste pomislili na slikanje za Instagram, na ovo ste mislili.

Slobodno vreme u Barseloni

Posle izleta, ostaće vam dovoljno vremena za samostalan obilazak grada. Naravno, možete i sami da posetite omiljene atrakcije.

A kada ste u Barseloni, nekoliko stvari bi zaista trebalo da obiđete…

Filip Travel: Nova godina u Barseloni

Najčuvenija katedrala u Španiji, a možda čak i na svetu, počela je da se gradi 1882. godine. I još nije završena.

Remek Delo Antonija Gaudija je urađeno u gotskom stilu i njen tvorac je 40 godina radio na projektu. Hram je posvećen Svetoj porodici i predviđa se da će konačno biti završena do 2026. godine.

Ne zaboravite da kupite karte unapred, kako biste mogli da vidite i unutrašnjost.

Ali, Sagrada Familija nije jedini hram u Barseloni. Trebalo bi da obiđete i crkvu Santa Maria del Mar koja je završena 1383. godine, 54 godine od početka izgradnje. Većina strukture je sačuvana do danas i pored strašnog požara koji je goreo čak 11 dana tokom građanskog rata 1936. godine.

Ima tu još zanimljivih detalja u dugoj istoriji, ali nešto morate da saznate i sami na licu mesta, zar ne?

Filip Travel: Nova godina u Barseloni

La Boqueria je najverovatnije najstarija tržnica u gradu a radi od 1217. godine. Tamo ćete pronaći više od 200 trgovaca koji prodaju različite specijalitete i lokalne đakonije.

A kada smo kod hrane i pića, u Barseloni morate da probate tapase, vina, pršute i naravno paelju.

Od slatkiša, ćurosi su omiljeni uz jutarnju kafu. Ako želite nešto specifično katalonsko, probajte desert po imenu Crema Catalana.

Ova stara tradicionalna poslastica izgleda kao crème brûlée a pravi se od jaja i mleka. Ipak, nije ispečen, oseća se jaka aroma cimeta i kore limuna a ne vanile.

Filip Travel: Nova godina u Barseloni

Poseta Barseloni bez obilaska najpoznatije ulice u gradu bi prošao nedorečeno. La Rambla se prostire od Plaça Cataluyna do Port Vell i omiljena je destinacija za šetnju. Tu su galerije, poslastičarnice, kafići i starinske prodavnice cveća…

To to ukratko bila naša i vaša priča o Barseloni. Ispričajte je celu sa Filip Travelom za Novu godinu.

(Tekst napisao Nemanja Nikolić za danubeogradu.rs; fotografije obezbedio Filip Travel)