Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Ansambl Renesans: Muzika iz vremena Leonarda da Vinčija
Ansambl Renesans: Muzika iz vremena Leonarda da Vinčija
Ansambl Renesans: Muzika iz vremena Leonarda da Vinčija

Ansambl Renesans: Muzika iz vremena Leonarda da Vinčija

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda (Dragoslava Jovanovića 2), u četvrtak, 12. decembra 2019. od 20.00, nastupiće Ansambl Renesans.

Program pod nazivom „Muzika iz vremena Leonarda da Vinčija“, kroz muzičku baštinu Mediterana – Italije, Dalmacije, Španije i južne Francuske – na svojevrstan način prikazuje i objašnjava to burno vreme velikih promena koje su istoriju i razvoj civilizacije na celokupnoj našoj planeti usmerili ka novim, neotkrivenim horizontima ljudskog stvaralaštva.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ansambl Renesans je osnovan 1969. godine u Beogradu i danas je najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku u Evropi. Koncertom u Svečanoj sali Skupštine Grada obeležavaju pola veka postojanja.

Članovi ansambla Renesans:
Katarina Božić, sopran; Predrag Đoković, kontratenor; Zoran Kostadinović, viela; Žorž Grujić, dulcian, blok flauta, kornamuza; Darko Karajić, lauta; Ana Mladenović, blok flauta, kornamuza; Aleksandar Jovan Krstić, blok flauta, kornamuza; Srđan Stanić, viola da gamba; Tina Mladenović, harfa; Maja Mladenović, harfa; Andrija Sagić, udaraljke; Ljubomir Dimitrijević, blok flauta, kornamuza.

Ansambl Renesans je tokom proteklih pola veka održao više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku (Sirija i Iran) i u severnoj Africi (Alžir), i takođe su učestvovali na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.

Na inicijativu članova ansambla Renesans u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse.

Godine 2004. ansambl je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku. Učestvovali su i u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj pozorišnoj i kinematografskoj umetnosti.

Tokom decenija rada dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu.

Ulaz na koncert 12. decembra je besplatan. (danubeogradu.rs)