Naslovna » BG servis » Beogradska tvrđava: Nastavljaju se konzervatorsko-restauratorski radovi
Beogradska tvrđava: Nastavljaju se konzervatorsko-restauratorski radovi
Beogradska tvrđava: Nastavljaju se konzervatorsko-restauratorski radovi

Beogradska tvrđava: Nastavljaju se konzervatorsko-restauratorski radovi

JP „Beogradska tvrđava“ nastaviće konzervatorsko-restauratorske radove u cilju očuvanja kulturnog dobra i bezbednosti posetilaca.

U narednom periodu izvodiće se radovi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije.

Kompleks Sahat i Barokne kapije predstavlja jednu od velikih atrakcija, zbog čega će Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ u potpunosti srediti ovaj kompleks.Radovi u toku

Barokna kapija je do 1987. godine bila zazidana i van funkcije, kada je revitalizacijom formirana Galerija Beogradske tvrđave.

Poslednja restauracija ovog kompleksa rađena je 2003. godine, kada je utvrđeno kompleksno stanje i neophodnost dodatnih radova. Tada je podignuta privremena nadstrešnica, koja se na ovom prostoru nalazi već 16 godina, zbog čega je došlo do ubrzanog propadanja unutar samih kapija, pogotovu u Galeriji Beogradske tvrđave, koja je danas zatvorena za posetioce.

Kompleks Sahat i Barokne kapije sa Sahat-kulom inkorporiran u srednjovekovni bedem predstavlja jedinstveni sklop unutar Beogradske tvrđave, koji se izdvaja različitošću arhitekture, tehnika zidanja i tehničkih rešenja.

Vraćanjem u funkciju prostora u kom se nekada nalazila Galerija Beogradske tvrđave i revitalizacijom novih prostora, posetiocima će biti dostupan još jedan objekat, kao i novi sadržaji koji će se u njemu realizovati. U planu je otvaranje vizitorskog centra u ovom prostoru, koji bi bio namenjen organizovanju različitih programa.

Ovim veoma obimnim i značajnim radovima čuva se spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i ujedno doprinosi njegovoj prezentaciji i popularizaciji, piše u saopštenju JP „Beogradska tvrđava“.

Izvođači radova su KOTO d.o.o. i Termomont d.o.o. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.