Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani slovenačkog filma od 6. do 9. decembra 2019.
Dani slovenačkog filma od 6. do 9. decembra 2019.
Dani slovenačkog filma od 6. do 9. decembra 2019.

Dani slovenačkog filma od 6. do 9. decembra 2019.

Dani slovenačkog filma 2019 u organizaciji Društva Slovenaca „Sava“, ove godine će se održati jubilarni peti put, u sedam gradova u Srbiji.

Slovenački filmovi će moći da se vide u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Beogradska publika će, od 6. do 9. decembra 2019, u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), imati priliku da pogleda osam dugometražnih filmova (tri igrana i pet dokumentarnih) i sedam kratkometražnih filmova (četiri igrana i tri dokumentarna filma).

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće filmovi „Neću više da budem luzerka„, rediteljke Urše Menart, prošlogodišnje dobitnice nagrade Vesna na festivalu u Portorožu, a potom i kratak film „Raj„, Mitje Ličana i Sonje Prosinc, dobitnika ovogodišnje Vesne na festivalu u kategoriji kratkih igranih filmova.Za dž

Dobitnica ove prestižne nagrade je i Judita Frankovič Brdar, glavna glumica filma „Zbrisana„, Mihe Macinija i Dušana Joksimovića, koji će publika imati priliku da pogleda drugog dana revije. Portret pronalazača Petra Florijančiča, dokumentarac Vena Jemeršiča, „Stogodišnji san„, okarakterisan je kao film pun optimizma i specifičnog pogleda na život, koji traje od početka prošlog i prelazi u novi vek.

Gosti ovogodišnje filmske revije su dve grupe pograničkih i prekograničkih Slovenaca. Kinoatelje iz Gorice predstaviće svoju produkciju, radionicu i dokumentarnu sagu „Miren dan„, Jana Mozetiča, dok će se brojni članovi porodice Kardoš iz Prekmurja predstaviti filmom „Stric Geza ide u Zaturce„, Štefana Kardoša.

Dani slovenačkog filma 2019 – prateći programi

Pored filmskog programa, osmišljeni su i prateći programi DSF 2019, koji će sadržajno upotpuniti ovu manifestaciju prijateljstva i dobrog filma.

U okviru večeri otvaranja, od 19.30 biće otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja Franca Štiglica.

France Štiglic (1919-1993), istaknuti scenarista, filmski i TV reditelj, publici je najpoznatiji po ostvarenjima „Na svojoj zemlji“ (1948), prvom slovenačkom celovečernjem zvučnom filmu, „Deveti krug“ i „Balada o trubi i oblaku“, dok je njegova antologijska „Dolina mira“ iz 1956. prikazana na DSF 2016. Štiglic je bio predsednik Udruženja filmskih radnika Slovenije, direktor Viba filma, ministar kulture, kao i profesor i dekan na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

Okrugli stoFrance Štiglic, slovenačko-jugoslovenski filmski stvaralac„, održaće se u subotu, 7. decembra od 13.00, u multi-sali JK na drugom spratu. Govoriće se o filmskom opusu Štiglica i njegovom nasleđu danas, kao i aktuelnim odnosima i saradnji slovenačke i srpske kinematografije. Na okruglom stolu i tribini biće prilike da zainteresovani pozdrave gošće i goste festivala iz Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Slovenije i slovenačkog filmskog arhiva, autore i autorke filmova u programu, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja.

U nedelju, 8. decembra od 12.00, biće održana prezentacija Kinoateljea Gorica. Tribina „Granica“ (ponedeljak, 9. decembra od 13.00), dotaći će se filmske umetnosti, etnologije, antropologije, geografije i političke istorije, a njen fokus biće manjinske kulture i njihov način života, slovenačke i druge etničke manjine u graničnim područjima regiona i nekadašnje SFRJ.

Tribinu prate najnoviji filmovi Matjaža Ivanišina, Jožeta Glažara, Štefana Kardoša, Borisa Jurjaševiča i Jožeta Dolmarka u programu DSF 2019. Razgovor će voditi mr Andrija Dimitrijević, profesor Fakulteta dramskih umetnosti.

Tri dana pre početka revije će u Domu kulture „Studentski grad“ biti prikazani filmovi studenata AGFRT i eksperimentalni filmovi slovenačkih multimedijalnih umetnika.

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani i u Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Projekcije filmova su besplatne. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.