Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Divna Ljubojević i Melódi: Koncertni ciklus „Vitlejemska zvezda“
Divna Ljubojević
Divna Ljubojević

Divna Ljubojević i Melódi: Koncertni ciklus „Vitlejemska zvezda“

U subotu, 21. decembra 2019. od 20.00, u Zadužbini Ilije M. Kolarca, nastupiće Divna Ljubojević i ansambl Melódi.

Ljubitelji i istaknuti muzički stručnjaci kažu da Divna Ljubojević ima anđeoski glas. Zajedno sa Horom i studijom za duhovnu muziku Melódi, nastupila je u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja i novosadskoj Sinagogi. Koncerti serijal „Vitlejemska zvezda“ završiće u Kolarcu.

Svetska stručna javnost Divnu Ljubojević prepoznaje kao vodećeg specijalistu za muzičke tradicije vizantijskog kulturnog kruga i kao jedinstvenu zvezdu pravoslavne muzike 21. veka.

Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine čiji su umetnički dometi prepoznati širom sveta i potvrđenim nagradama poput Zlatnog Orfeja („Orphée d’Or), koje joj je dodelila Académie du Disque Lyrique iz Francuske za evropsko izdanje „Divna, l’âme du chant orthodoxe“, potom ordena „Vernost i vera“ kojim je nagrađena u Belorusiji za „istaknuti doprinos delu duhovnog preporoda“, ordena Počajevske ikone Majke Božje „za propoved pravoslavlja pojanjem“ kojim je nagrađena u Ukrajini, i nagrade magazina za klasičnu muziku „Le Mond De la Musique“ u Francuskoj, za evropsko izdanje albuma „Lumieres Du Chant Byzantin“.

– Danas smo živi, kao duhovna bića i ljudi, zahvaljujući svojim precima i njihovoj čvrstoj veri i po cenu života čuvanoj tradiciji – kulturi i običajima. Shodno tome, ovi svečani predbožićni koncerti prikazaće svu lepotu, bogatsvo melodije srpskih crkvenih napeva u različitim aranžmanima, kao i nove tendencije u komponovanju duhovne muzike u pravoslavnom svetu – kaže Divna Ljubojević.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.