Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“
Izložba "Grbovi Beograda i beogradskih opština": Predlog Živojina Lukića za grb Beograda
Izložba "Grbovi Beograda i beogradskih opština": Predlog Živojina Lukića za grb Beograda

Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“

Od 24. decembra 2019. u 12.00, u Istorijskom arhivu Beograda biće otvorena izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“.

Autor izložbe je Marko Perić, istoričar i arhivista Istorijskog arhiva Beograda.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“ prati razvoj teritorijalne heraldike, heraldičkih i pseudoheraldičkih obeležja (grbova, zastava, abmlema) koja su tokom istorije korišćena da simbolizuju grad Beograd i njegove opštine.

Najvažniji izvor u pripremi izložbe bio je legat Dragomira Acovića, osnivača i dugogodišnjeg predsednika srpskog heraldičkog društva „Beli orao“. Legat se čuva u Istorijskom arhivu Beograda i sadrži bogatu arhivsku građu koja svedoči o Acovićevoj ulozi u kreiranju heraldičkih standarda, izradi novih i rekonstrukciji starih grbova Beograda i beogradskih opština.

Varijantni predlog Dragomira Acovića za veliki grb Beograda
Varijantni predlog Dragomira Acovića za veliki grb Beograda

Pored originalnih dokumenata, skica, crteža i projekata iz legata, na izložbi će biti predstavljena i starija građa, prvenstveno dokumentacija iz fonda Opštine grada Beograda koja se odnosi na konkurs za novi gradski grb koji je održan 1931. godine, a na kome je pobedio rad Đorđa Andrejevića Kuna.

Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“ – dve celine

Prvi deo posvećen je istorijatu grba Beograda i njegovom razvoju od doba vladavine despota Stefana Lazarevića, preko turske i austrijske vlasti, do različitih grbova i amblema koje je Beograd koristio kao glavni grad novovekovnih srpskih i jugoslovenskih država.

Ovaj deo završava se pričom o uspostavljanju heraldičkih standarda i pravne regulative krajem prošlog i početkom ovog veka, čime su utvrđene tri varijante gradskog grba (osnovni, srednji i veliki), gradska zastava i njihova upotreba.

Drugi deo posvećen je razvoju moderne srpske teritorijalne heraldike i njenoj primeni u uspostavljanju simbola za 17 beogradskih opština.

Najvažniji cilj u ovom delu izložbe je da se javnosti predstavi jedno od ključnih heraldičkih pravila, a to je da grb pre svega čini njegov tekstualni opis (blazon), po kome umetnici izrađuju likovni prikaz (etalon). U tom smislu će biti predstavljeni i etaloni i blazoni gradskog grba i grbova svih beogradskih opština onako kako su utvrđeni u Statutu grada, odnosno opštinskim Statutima.

Osnovni grb Barajeva
Osnovni grb Barajeva

Izložba se može pogledati u galeriji Istorijskog arhiva Beograda (Palmira Toljatija 1) do 31. januara 2020. godine.

Radno vreme galerije je: utorak-subota, od 10.00 do 17.00, a ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.