Naslovna » BG servis » Apel Beograđanima: Ne bacajte žar u kontejnere!
Apel Beograđanima: Ne bacajte žar u kontejnere!
Apel Beograđanima: Ne bacajte žar u kontejnere!

Apel Beograđanima: Ne bacajte žar u kontejnere!

JKP „Gradska čistoća“ apelovalo je na sugrađane koji za grejanje koriste čvrsta goriva da u kontejnere i PVC kante ne bacaju žar i neohlađeni pepeo.

Upravo to je najčešći uzrok izazivanja vatre u sudovima za odlaganje otpada.

„Vatra veoma brzo može zahvatiti kompletan sadržaj sudova za otpad, što ne samo da može prouzrokovati njihovo uništavanje već i da ugrozi i bezbednost građana. Najčešće se tokom grejne sezone i nemarnog paljenja sudova za odlaganje smeća uništi više stotina kontejnera i korpica za smeće postavljenih na ulicama Beograda, a šteta se meri u stotinama hiljada dinara. Pored materijalne štete, postoji i velika opasnost da se plamen raširi na okolno rastinje ili automobile parkirane u blizini kontejnera tako da je ugrožena i bezbednost prolaznika“, navedeno je u saopštenju.

Beograđani koji stanuju u naseljima sa individualnom gradnjom i vlasnici su PVC kanti za odlaganje smeća, takođe, ne bi trebali da odlažu žar i nedovoljno ohlađeni pepeo u te kante, jer se vrlo brzo unište i predstavljaju opasnost, te mogu izazvati i veći požar.

Iz „Čistoće“ su apelovali na sugrađane da u kontejnere i PVC kante za smeće bacaju isključivo ugašen i dobro ohlađen pepeo, a ne žar.

Takođe, građani moraju biti obazrivi i sa odlaganjem drugog potencijalno opasnog otpada, jer samo jedan upaljeni pikavac od cigarete može da napravi veliku štetu.

„Gradska čistoća“ je podsetila da su sudovi za odlaganje smeća gradski inventar, koji je ujedno i svojina svih građana, te zajedno treba da se potrudimo i da ga očuvamo. (danubeogradu.rs)