Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Dirigent Džon Ekslrod i Benedeto Lupo u Beogradu
Dirigent Džon Ekslrod i Beogradska filharmonija (foto: Marko Đoković)
Dirigent Džon Ekslrod i Beogradska filharmonija (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Dirigent Džon Ekslrod i Benedeto Lupo u Beogradu

Dirigent Džon Ekslrod predvodiće ponovo Beogradsku filharmoniju na koncertu u petak, 24. januara 2020. od 20.00 u Kolarcu.

Na repertoaru su dela Johanesa Bramsa, a prvi put sa Filharmonijom nastupa pijanista Benedeto Lupo.

Koncerti iz ciklusa #betoveninfluenser slave muziku čuvenog kompozitora i to kroz njegove sledbenike. Brams je bio istinski opčinjen Betovenovom muzikom ali je to za njega istovremeno predstavlјalo veliki pritisak. Zbog toga je često govorio da „iza sebe stalno čuje Betovenove korake“.

Premijera njegovog Prvog klavirskog koncerta izazvala je veliki skandal i zgražavanje publike, a danas je jedno od najpoznatijih u literaturi. Beogradska publika će ga čuti u interpretaciji Benedeta Lupa, pijaniste bogate biografije.

Redovan je gost u glavnim koncertnim dvoranama širom sveta, uklјučujući njujorški Linkoln centar, londonski Vigmor hol, Berlinsku filharmoniju, salu Plejel u Parizu, a mentor u toku ranog studiranja mu je bio čuveni Nino Rota.

Harizmatičnog dirigenta Džona Ekslroda, koji gradi profil jednog od najvećih dirigenata današnjice, izdvajaju inovativni programi i raznovrsni repertoari. Upravo ovo pokazuje i delo koje zaokružuje koncert – Bramsov Klavirski kvintet ali u neobičnom ruhu, u orkestraciji Arnolda Šenberga koji je takođe bio inspirisan Betovenom i posredno Bramsom. Originalu je dao uzbudljiv kvalitet, dodajući neobične „zahvate“ koji asociraju i na džez.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca.
(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.