Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: Beogradska premijera predstave „Kiri i Klodel“
Bitef teatar: Beogradska premijera predstave "Kiri i Klodel"
Bitef teatar: Beogradska premijera predstave "Kiri i Klodel"

Bitef teatar: Beogradska premijera predstave „Kiri i Klodel“

U subotu, 1. februara 2020. od 20.00, u Bitef teatru premijerno će biti izvedena predstava „Kiri i Klodel“ u režiji Ivana Jovića.

Poznat, pre svega, kao filmski reditelj (igrani „Isceljenje“ i dokumentarni film „Zaveštanje“) Jović je režirao predstavu po tekstu Monje Jović, koja će biti izvedena tokom Dana nezavisne scene.

Kiri i Klodel – reč reditelja

Duo dramu o Kiri i Klodel, dva simbolička karaktera koji predstavljaju Nauku i Umetnost, Skepsu i Veru – već u prvom čitanju video sam na sceni kao dramu sa četiri lika. Tako su od didaskalija, tih istina ispisanih u zagradama, od unutrašnjih misli i komentara – nastala još dva lika, uvodeći time još jedan sloj značenja u dramski sukob, ogoljavajući unutrašnju borbu u likovima i unoseći potpuno drugačiju i novu dinamiku u samo izvođenje.

Likovi Kiri i Klodel tako su praćeni svojim unutrašnjim sudijama, savetnicima, prijateljima i suparnicima, posmatračima i učesnicima, jer to su sve uloge koje naša unutrašnja bića preuzimaju, deleći naše ličnosti iznutra.

Praznina ispred zida, u kojoj se od jedinog postojećeg predmeta – obične stolice – pravi svetilište, postaje platforma za igranje snova obe žene, spremne da zid pređu ili od njega naprave mit koji će život učiniti smislenim.

Sve to je potcrtano zvukom melanholične trube, koja će jednom zasvirati na kraju našeg sveta, pri konačnom ukidanju svih zidova i svih praznina koje pokušavamo da ispunimo smislom. (Ivan Jović)

Umetnički angažovana predstava

„Kiri i Klodel“ je umetnički angažovana pozorišna predstava koja kroz opis individualne borbe dve žene sa društvenim ograničenjima ukazuje na problem ženskog identiteta u savremenom svetu.

Dve mlade žene koje simbolički nose imena značajne vajarke i naučnice (Marije Kiri i Kamij Klodel), pa otud i simbolišu ženske potencijale, suočene sa nepremostivim izazovom u svojim životima, preispituju sve ono što su naučene da misle o sebi i svetu oko sebe i sagledavaju svoje živote iz potpuno novog ugla.

Kiri i Klodel, snažno ocrtane protagonistkinje, povešće publiku u istraživanje sopstvenih unutrašnjih zidova koje svako od nas ima sklonost da u sebi podiže.

Kiri i Klodel dolaze u prazninu ispred Zida da bi tu odigrale svoju dramu nepotrebnosti. U svetu kom odavno nisu potrebna ni saznanja o čoveku, ni stvaranje lepote ili značenja, sukobljavaju se dva večna načela: vera nasuprot sumnji, služenje naučenim istinama nasuprot revoluciji.

Drama opisuje proces u kom iz svakog srušenog mita nastaje jedan novi, koji onemogućuje dalje traganje, ali istovremeno pruža smisao i utehu. U tom procesu do ispunjenosti dovode samo saosećanje, zagledanost u drugog i spremnost da se u naporu razumevanja obuzda sopstvena priroda.

Kiri i Klodel – info

  • Premijera: 1. februar 2020. (20.00)
  • Režija: Ivan Jović
  • Tekst: Monja Jović
  • Muzika: Ana Ćurčin
  • Igraju: Jelena Cvijetić, Anđela Popović, Maja Sofronijević i Ana Ćuk
  • Truba: Marina Milošević
  • Produkcija: Terirem i Puls teatar

(danubeogradu.rs)