Naslovna » Izlasci » Film » Filmski maraton u Dvorani KCB i dodela Nagrade „Nebojša Popović“
Filmski maraton u Dvorani KCB i dodela Nagrade "Nebojša Popović"
Filmski maraton u Dvorani KCB i dodela Nagrade "Nebojša Popović"

Filmski maraton u Dvorani KCB i dodela Nagrade „Nebojša Popović“

Filmski maraton u selekciji Milana Vlajčića biće priređen u Dvorani Kulturnog centra Beograda u subotu, 11. januara 2020. od 12.00.

Istog dana u 20.00 biće dodeljena Nagrada „Nebojša Popović“ Miroljubu Stojanoviću, filmskom kritičaru, publicisti i uredniku izdavaštva u Filmskom centru Srbije.

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“ (Festival autorskog filma), Fond B92 (Festival Slobodna zona), Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju Nagradu „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Nagrada će biti uručena u okružju filmskog maratona koji je koncipirao Milan Vlajčić, laureat Nagrade za 2018. godinu.

Filmski maraton – program

Dvorana KCB, Kolarčeva 6
Cena ulaznice: 100 RSD.

Subota, 11. januar 2020.

12.00… Dnevnik Diane Budisavljević
(Hrvatska, Srbija, Slovenija) 88’
Režija: Dana Budisavljević
Izuzetan i važan dokumentarno-igrani film o ženi koja je spasila više od 10.000 dece iz užasa Jasenovca. Istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

14.00… Slučaj Makavejev
(Srbija) 74’
Režija: Goran Radovanović
Dokumentarac o zabrani kultnog filma „WR: Misterije organizma“ Dušana Makavejeva kombinije bogat arhivski amerijal sa savremenim svedočenjima.

16.00… Hladni rat
(Poljska, Velika Britanija, Francuska) 89’
Režija: Pavel Pavlikovski
Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim. Drama epohe, ovenčana nagradom za najbolju režiju u Kanu.

18.00… Zemlja meda
(Severna Makedonija) 87’
Režija: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Fascinantni, vizuelno i emotivno uzbudljiv dokumentarac o pčelarki posvećenoj divljim pčelama. Njujork Tajms je upravo proglasio ovo ostvarenje najboljim filmom u 2019.

20.00… Uručenje Nagrade „Nebojša Popović“

21.00… Ajvar
(Srbija) 101’
Režija: Ana Maria Rosi
Bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu dolazi za praznike u Srbiju. U prazničnoj atmosferi porodične tajne isplivavaju na videlo.

(danubeogradu.rs)