Naslovna » Izlasci » Festivali » Kineski festival svetla 2020 u Beogradu i Novom Sadu
Kineski festival svetla 2020 u Beogradu i Novom Sadu
Kineski festival svetla 2020 u Beogradu i Novom Sadu (foto: Đorđe Tomić)

Kineski festival svetla 2020 u Beogradu i Novom Sadu

Kineski festival svetla 2020, posle prošlogodišnjeg uspešnog, veoma posećenog izdanja, i ove godine, biće organizovan u Beogradu i Novom Sadu.

Zbog velikog interesovanja, Kineski festival svetla u Beogradu biće produžen do kraja meseca, a Novom Sadu do 23. februara.

U susret obeležavanju kineske Nove godine, svetlosni spektakl biće održan od 23. januara do 16. februara 2020. u organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, uz podršku Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona zvanično će se i u Srbiji proslaviti kineska Nova godina.

Kineski festival svetla 2020 u Beogradu i Novom Sadu
(Foto: Đorđe Tomić)

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje.

Ove godine, festival će biti održan, pored Beogradske tvrđave, i u novosadskom Limanskom parku.

Svečana otvaranja festivala su u četvrtak 23. januara u 17.00, u Novom Sadu, i u petak 24. januara u 16.30, na platou kod fontane „Ribar“ na Kalemegdanu.

Kineski festival svetla uz vatromet i doček kineske Nove godine

Kineski festival svetla 2020 u Beogradu i Novom Sadu
(Foto: Đorđe Tomić)

Izložbu će u Novom Sadu otvoriti pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Posle Novog Sada, festival će biti otvoren i u Beogradu u petak u 16.30, kako bi u 17.00 po beogradskom, i u ponoć po pekinškom vremenu uz odbrojavanje i veliki vatromet dočekali kinesku Novu godinu.

Festival u Beogradu otvoriće visoki zvaničnici Republike Srbije i predstavnici ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

„Kineski festival svetla će ponovo zasijati u Srbiji za kinesku Novu godinu i uneti novu svetlost i radost u naše živote“, izjavio je umetnik Slobodan Trkulja i dodao:

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će podjednako biti zanimljiv i najmlađima i starijima.

Lampioni će se paliti svako veče od 17.00. Ulaz za sve posetioce je besplatan! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.