Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Jovana Zivlak i Nevena Silaški – Kišni Oblak
Kreativni centar: Jovana Zivlak i Nevena Silaški - Kišni Oblak
Kreativni centar: Jovana Zivlak i Nevena Silaški - Kišni Oblak

Kreativni centar: Jovana Zivlak i Nevena Silaški – Kišni Oblak

Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je novu knjigu pod naslovom Kišni Oblak, autorki Jovane Zivlak i Nevene Silaški.

Reč je o slikovnici koja je pobedila na konkursu za originalnu slikovnicu organizovanom povodom trideset godina od osnivanja Kreativnog centra i namenjenom autorima mlađim od 30 godina.

Na konkurs, koji je trajao od marta do septembra 2019, pristigla su 34 rada, tema konkursa bila je slobodna, a slikovnica je mogla da bude delo jednog autora ili tima autora.

Bio jednom jedan sivi oblak. Stalno je kišio, pa su ga stanovnici šume neprekidno grdili, a beli oblaci su bežali od njega. Niko nije želeo da se druži s njim i zato je Kišni Oblak bio veoma usamljen i tužan. Tako je bilo sve do jednog dana kada su se stanovnici šume našli u velikoj nevolji…

Autorke knjige Kišni Oblak su Jovana Zivlak, studentkinja četvrte godine logopedije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, i Nevena Silaški, studentkinja četvrte godine grafičkog dizajna Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Mlada autorka Jovana Zivlak ispričala je svoju priču jednostavnim i neposrednim jezikom, vešto vodeći zaplet i pažljivo gradeći njegovu dinamiku. Simpatični oblak u žutoj kabanici, junak ove slikovnice, želi da se sprijatelji sa stanovnicima šume, ali je on drugačiji od ostalih oblaka – iz njega neprekidno pada kiša i zato mu je teško da pronađe prijatelje.

Kreativni centar: Jovana Zivlak i Nevena Silaški - Kišni Oblak

Na početku priče Kišni Oblak sa čitaocima spontano deli tugu, razočaranje i nesigurnost. Ipak, ubrzo otkriva i način na koji može da pomogne stanovnicima šume i tako dokaže svoju vrednost i stekne prijatelje za kojima je tragao.

Snažne i iskrene ilustracije, dinamični planovi i raznolikost širokih scena mlade ilustratorke Nevene Silaški držaće pažnju i oživeće pred nama ovu nežnu i toplu priču.

Cilj konkursa Kreativnog centra bio je da se skrene pažnja na mlade talentovane pisce i ilustratore i da im se na taj način pruži prilika da se oprobaju u stvaranju prvih knjiga s kojima se deca sreću, a koje imaju izuzetno važnu ulogu u odrastanju i razvoju.

„Smatramo da će izdanje Kišni Oblak biti novina u programu Kreativnog centra, što smo konkursom upravo i želeli da postignemo“, ističu iz te izdavačke kuće.