Naslovna » Izlasci » Film » Merlinka na bis u Prajd info centru
Merlinka na bis u Prajd info centru: Dante protiv Mohameda Alija
Merlinka na bis u Prajd info centru: Dante protiv Mohameda Alija

Merlinka na bis u Prajd info centru

Merlinka na bis u Prajd info centru (Kralja Milana 20) biće održana od 24. do 26. januara 2020. uz reprize filmova sa 11. Merlinka festivala.

Tokom tri dana, na repertoaru će se naći italijanski animirani film „Leptiri u Berlinu“, holandski kratki film „Dante protiv Mohameda Alija“, bosanski kratki film „Fikus“, srpski kratki film „Podrška“, španski kratki film „Krokodil“, meksički igrani film „Nije vam ovo Berlin“ i portugalski dokumentarni film „Dok nas pornić ne rastavi“.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Na prošlogodišnjem Merlinka festivalu, od 5. do 8. decembra 2019, prikazano je 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus bio je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, a nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

Merlinka na bis – program

Prajd info centar (Kralja Milana 20)

Petak, 24. januar 2020.
19.00… Leptiri u Berlinu
Film rediteljke Monike Manganjeli je delo o Aleks koji se seli u Berlin 1933. godine, tokom perioda Vajmarke republike. Tražeći mesto u svetu za sebe i svoj seksualni identitet, on posle operacije postaje prvi transseksualac u istoriji, i to u vreme uspona nacizma.

19.30… Dante protiv Mohameda Alija
Film je režirao Mark Vanegar. Glavni junak Volf odbija da se u nedeljnom meču boksa bori protiv najboljeg druga Aleksandera, pa se celo selo okreće protiv njega.

20.00… Fikus
Reditelj Andrej Volkašin snimio je film o Almiru, skrivenom gej muškarcu, koji ne može da prihvati svoju seksualnost.

20.20… Podrška
U filmu rediteljke Milice Maletin Alisa pokušava da se poveri drugarici Isidori, a ona sluti o čemu se radi i to izbegava.

20.30… Krokodil
Reditelj: Horhe Judis.
Ukratko, Alisija se obraća svom omiljenom jutjuberu Viktoru. I onda…

Subota, 25. januar 2020.
19.00… Nije vam ovo Berlin
Najbolji igrani film prošlogodišnjeg festivala Merlinka je delo reditelja Harija Same. Radnja ovog ostvarenja smeštena je u 1986. godinu u Meksiko Sitiju. Sedamnaestogodišnji Karlos oseća kako se ne uklapa, ni u svoju porodicu niti među prijatelje koje je izabrao u školi. Sve se menja kada ga pozovu u mistični noćni klub gde otkriva podzemnu scenu noćnog života, post pank, seksualne slobode i drogu.

Nedelja, 26. januar 2020.
19.00… Dok nas pornić ne rastavi
Ovo je dokumentarni film reditelja Žorgea Pelikana. Glavna junakinja Eulalija je konzervativna 65-godišnja majka, koja saznaje da je njen sin, koji je emigrirao u Nemačku, postao Foster Riviera, prvi međunarodno nagrađeni gej porno glumac. Od šoka i gađenja do očajničkih pokušaja da ga razume, Eulalija kreće na emotivno putovanje koje testiranje njene vrednosti, očekivanja i percepcije.

(danubeogradu.rs)