Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Musicology 2020: Nastupi u prolećnom delu sezone
Bitefartcafe predstavlja... Musicology
Bitefartcafe predstavlja... Musicology

Musicology 2020: Nastupi u prolećnom delu sezone

Musicology je sve popularniji i sve se više pominje u onim ćoškovima Beograda kojima vlada potreba za kvalitetom i nesvakidašnjim muzičkim iskustvima.

Ne samo da su tokom prošlogodišnjeg serijala rasprodate ulaznice za sve koncerte, već je Musicology postao i simbol za jedno kulturno skrovište koje ne prestaje da dovodi najveće umetnike svetske jazz, blues, funk, soul i R&B scene u Beograd, i da, osluškujući želje svoje verne publike, stvori community koji pomaže pri selekciji izvođača i pruža ovom serijalu nesebičnu podršku.

Bitefartcafe predstavlja... Musicology

Nezaboravni koncerti od oktobra do decembra održali su francusko-marokanska kantautorka Hindi Zahra, londonski Acid-Jazz pioniri The Brand New Havies, gitarista benda Vulfpeck, Cory Wong i Prinsov bend The New Power Generation.

U organizaciji Bitefartcafe-a priređene su i muzičke radionice i posebno organizovana druženja sa muzičarima posle koncerata koja su ostala u sećanju srpskih muzičara, ali i ljubitelja ovakvog tipa muzičkih uživanja.

Musicology 2020 otvara Sharon Kovacs

Sharon Kovacs (foto: press)
Sharon Kovacs (foto: press)

Prolećni deo sezone serijala otvoriće holandska pop/soul diva, Sharon Kovacs, koja će se prvi put predstaviti beogradskoj publici koncertima u klubu Bitefartcafe, 7. i 8. marta 2020.

Mnogi je nazivaju novom Amy Whinehouse, dodajući da ova muzičarka i kantautorka iza svog nesvakidašnjeg imidža skriva glas jedne prave soul legende.

Karijeru je započela svirajući na „open-mic“ večerima u Ajndhovenu, ne bi li uspela ubrzo da kreira sopstveni muzički put i da u potpunosti osvoji publiku i zavede svet neprikosnoveno uvrnutim šarmom u koji je gotovo nemoguće ne zaljubiti se.

Ne prezajući da se dotakne i svetlih i mračnih aspekata modernih veza, u svojim pesmama zapravo ispoveda o divljoj ljubavi i nezdravim romantičnim odnosima, hedonizmu, zavisnosti i svemu onome što ju je pratilo kroz emotivni rolerkoster koji je proživljavala poslednjih par godina, izgubivši i muzičke i romantične partnere, te gradeći novu Kovacs porodicu sa producentom Liam Howe.

Proslavila se sa singlom „My Love“, dok je njen prvi album „Shades of Black“ završio na top listama 36 evropskih zemalja. Iskrena i u muzici i u svom predstavljanju svetu, za svoj poslednji album „Cheap Smell“ kaže:

– Sada sam na dobrom mestu. Okružuju me ljudi koje volim. Ovaj album mi je zaista pomogao da postanem srećnija. Naučila sam mnogo o sebi, kako na privatnom, tako i na muzičkom putu.

Drugi… Joshua Redman

Joshua Redman (foto: Michael Wilson)
Joshua Redman (foto: Michael Wilson)

Drugi izvođač koji će se predstaviti na Musicology serijalu jeste jedan od najpriznatijih i najharizmatičnijih džez umetnika srednje generacije, tenor saksofonista Joshua Redman, koji će održati dva koncerta u klubu Bitefartcafe, 19. i 20. marta 2020. godine.

Njegovo prisustvo na njujorškoj džez sceni se gotovo istovremeno osetilo i donelo mu „Thelonious Monk“ nagradu, kao i ugovor sa Warner Bros-om za svoj prvi album koji je objavio 1993.

Izdavši „Spirit of the Moment“, „Freedom of the Groove“ i „Timeless Tales“, Redman se pozicironirao kao jedan od najkonzistentnijih uspešnih bend lidera, koji je u svoj instrumentalni arsenal dodao i sopran i alt saksofon.

Ukupno je objavio 20 albuma, dospevši nebrojeno puta na top liste visoko cenjenih muzičkih časopisa i portala i zaradivši nekoliko nominacija za Gremi.

U Beogradu će se na Musicology serijalu predstaviti sa svojim kvartetom koji pored njega čine bubnjar Gregory Hutchinson, pijanista Aaron Goldberg i basista Reuben Rogers.

A onda… Terence Blanchard & E-Collective

Terence Blanchard & E-Collective (foto: Henry Adebonojo)
Terence Blanchard & E-Collective (foto: Henry Adebonojo)

Posle toga, 23. aprila 2020. u Beograd dolazi petostruki dobitnik Gremi nagrade, neverovatni trubač Terence Blanchard, koji će sa svojim kvintetom E-Collective, održati koncert u beogradskom klubu Bitefartcafe.

Poznat kao konstantna sila u muzičkoj industriji, ali i veliki borac i aktivista koji svojom muzikom jasno ukazuje na američke prošle i sadašnje tragedije. On i bend će predstaviti novi album „Live“.

Muzika koja se našla na albumu simbolično je sakupljena sa koncerata izvedenih uživo na lokacijama gde je stanovništvo iskusilo rastuće konflikte između vlasti i afro-američkih građana.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti online ili u prodajnim mrežama Ticket Vision i DD Tickets. (danubeogradu.rs)