Naslovna » Izlasci » Akcije » Ne davimo Beograd: Protest za čist vazduh
Ne davimo Beograd: Protest za čist vazduh
Ne davimo Beograd: Protest za čist vazduh

Ne davimo Beograd: Protest za čist vazduh

Protest za čist vazduh najavila je Inicijativa Ne davimo Beograd za petak, 17. januar 2020. od 18.00, ispred Skupštine grada Beograda.

Posle sednice Vlade i nadležnih institucija i ministarstava, koju je povodom zagađenja sazvala premijerka Ana Brnabić, članovi Ne davimo Beograd smatraju da nisu dogovorene nikakve konkretne mere da bi se katastrofalno loš kvalitet vazduha promenio.

„Jasno je da država ne planira da se bavi ovim problemom… Zgroženi smo nivoom neodgovornosti i potpunim odsustvom brige za građane koje su pokazali državni i gradski službenici. Posle izjava Ane Brnabić potpuno je jasno da će se nastaviti sa umanjivanjem problema, bežanjem od odgovornosti i relativizacijom posledica koje po građane ostavlja zagađenje“, piše u saopštenju inicijative.

Članovi Ne davimo Beograd podsećaju da je zagađenost vazduha prisutna ne samo u prestonici (132 dana) već i u drugim gradovima Srbije: u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici.

„Čuli smo i izjavu predsednika da je vazduh u Srbiji zagađen samo par dana godišnje. Po podacima Svetske zdravstvene agencije, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha“, navode iz inicijative.

Oni pozivaju „sve kojima je stalo do zdravlja nas i naše dece, koji vole Beograd i Srbiju“ da dođu na Protest za čist vazduh u petak i podsećaju da je više od 10.000 građana već potpisalo peticiju kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.