Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima (30. januar 2020)
Novi filmovi u bioskopima (30. januar 2020): Asimetrija
Novi filmovi u bioskopima (30. januar 2020): Asimetrija

Novi filmovi u bioskopima (30. januar 2020)

Asimetrija, Pravo na prigovor, Jadnici, Okretaj zavrtnja – to su novi filmovi koji će se prikazivati u domaćim bioskopima od 30. januara 2020.

Od 1. februara u bioskopima će se prikazivati i animirani film Frka. Posle premijere na festivalu DOK#2 od 2. februara publika će moći da gleda i film Pavaroti, koji će se prikazivati u nekoliko bioskopskih sala.

U sredu, 5. februara, još dva nova filma: Grudi i Ptice grabljivice (i fantastična emancipacija Harli Kvin).

Sve filmove koje su pomenuti predstavljamo u ovom pregledu.

Asimetrija

Debitantski dugometražni film mlade rediteljke Maše Nešković, posle velikog uspeha na Festivalu autorskog filma, stiže u domaće bioskope.

Film Asimetrija razmatra pitanje transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.

Sniman jednog toplog beogradskog leta donosi ljubavne priče tri para: dečaka i devojčice, mladića i devojke i na kraju muža i žene nakon dvadeset godina braka. Kako radnja odmiče, priče se prepliću i izdvaja se šira slika samo jednog ljubavnog odnosa – jednog para u tri ključne faze njihovih života.

Originalni naslov: Asimetrija. Dužina trajanja filma: 93 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2019. Žanr: drama. Uloge: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović. Rediteljka: Maša Nešković.

Pravo na prigovor

Dobitnici Oskara Bri Larson i Džejmi Foks glume u drami zasnovanoj na istinitom događaju o čoveku koji je osuđen na smrt zbog zloglasnog ubistva za koje je tvrdio da ga nije počinio.

Perspektivni mladi advokat Brajan Stivenson, posle završenog Harvarda, umesto elitnih advokatskih kancelarija bira povratak u Alabamu, gde uz pomoć lokalne advokatice Ešli radi na slučajevima osuđenika na smrt i onih koji nemaju mogućnosti da plate advokata.

Prvi slučaj kojim se Stivenson pozabavio bio je slučaj Voltera Mekmilana, tamnoputog muškarca iz američke države Alabama, koji je 1988. godine osuđen na smrt zbog ubistva 18-godišnje devojke, iako je postojalo na desetine svedoka koji su ga u vreme ubistva videli na događaju koji je organizovala lokalna crkva.

Originalni naslov: Just Mercy. Dužina trajanja filma: 136 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2019. Žanr: drama. Uloge: Brie Larson, Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Tim Blake Nelson, Rafe Spall. Reditelj: Destin Daniel Cretton.

Jadnici

Stefan se nedavno pridružio anti-kriminalističkoj grupi u Montfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman „Jadnici“.

Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, koji su obojica iskusni članovi tima, ubrzo spoznaje tenziju koja je veoma izražena, unutar lokalnih bandi. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom hapšenja, dron će snimiti susret, koji preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu.

Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i istoimenim kratkim filmom istog reditelja, Jadnici su provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije.

Originalni naslov: Les Misérables. Dužina trajanja filma: 102 minuta. Država i godina: Francuska / 2019. Žanr: drama. Uloge: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly. Reditelja: Ladj Ly.

Okretaj zavrtnja

Nova dadilja Kejt dolazi na seosko imanje u Mejnu kako bi brinula o dvoje dece, Flori i Majlsu, koji su nedavno ostali siročad. Mislila je da je to jednostavan posao, ali…

Ubrzo uviđa da je ponašanje dece neobično, kao i to da se u kući događaju čudne stvari. Kejt odlazi u zabranjeni deo kuće gde budi mračne sile koje opsedaju decu.

Originalni naslov: The Turning. Dužina trajanja filma: 94 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2020. Žanr: horor. Uloge: Mackenzie Davis, Finn Wolfhard, Brooklynn Prince, Joely Richardson. Rediteljka: Floria Sigismondi.

Frka

Otkako je bio štene, Frka živi lagodnim životom. Živi u velikoj vili, jede sočne odreske, spava na najfinijoj posteljini i živi životom o kakvom pas može samo da sanja.

Kada ostane bez vlasnika, Frka se nađe sam na ulici, daleko od svoje kuće. Frkina naviknutost na privilegovani život čini ga klasičnim primerom ribe na suvom u ovom zastrašujućem svetu.

Originalni naslov: Trouble. U bioskopima od 1. februara 2020. Dužina trajanja filma: 87 minuta. Države i godina proizvodnje: Kanada, Kajmani, SAD / 2019. Žanr: animirani, komedija, porodični. Film je sinhronizovan na srpski jezik. Reditelj: Kevin Johnson.

Pavaroti

Od autorskog tima koji je snimio dokumentarni film Godine Bitlmanije (The Beatles Eight Days A Week – The Touring Years), stiže očaravajuće ostvarenje Pavaroti koje otkriva ikonu koja je približila ljudima operu.

Dobitnik nagrade Oskar, reditelj Ron Hauard, ponovo osvaja publiku jedinstvenom pričom o čuvenom Glasu… Čoveku… Legendi.

Lučano Pavaroti dao je svoj život muzici i svoj glas celom svetu. Ovaj dokumentarni film sadrži istorijske koncerte i intimne intervje uključujući nikada do sada viđene snimke i vrhunsku Dolby Atmos tehnologiju.

Originalni naslov: Pavarotti. Dužina trajanja filma: 114 minuta. Države i godina proizvodnje: VB, SAD / 2019. Žanr: biografski, dokumentarni. Reditelj: Ron Howard.

Grudi

Radnja filma smeštena je u Nikšiću. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji.

Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Originalni naslov: Grudi. Dužina trajanja filma: 92 minuta. Država i godina proizvodnje: Crna Gora / 2019. Žanr: drama. Uloge: Peđa Bjelac, Marija Škaričić, Mira Banjac, Vojin Ćetković, Nada Šargin, Dubravka Dakić. Rediteljka: Marija Perović.

Ptice grabljivice (i fantastična emancipacija Harli Kvin)

Pripremite se dame: stiže famozna, neponovljiva i potpuno nepredvidljiva Harli Kvin. Ovoga puta bez Džokera.

Radnja se odvija oko grupe heroina i negativki DC-jevog univerzuma, a glavna zviezda je Margo Robi, kao famozna Harli Kvin, koju smo već imali prilike da gledamo i u filmu Suicide Squad.

Harli Kvin predvodi svoju jaku žensku ekipu koju čine: Black Canary, Huntress, Renee Montoya i Cassandra Cain.

Originalni naslov: Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn). Dužina trajanja filma: 109 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2020. Žanr: akcija, avantura, krimi. Uloge: Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell, Ewan McGregor, Rosie Perez, Ali Wong. Rediteljka: Cathy Yan.

(danubeogradu.rs)