Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pinokio: Premijera predstave „Zmajevski rođendan“
Pinokio: Premijera predstave "Zmajevski rođendan"
Pinokio: Premijera predstave "Zmajevski rođendan"

Pinokio: Premijera predstave „Zmajevski rođendan“

U petak, 24. januara 2020. od 20.00, u Pozorištu lutaka „Pinokio“ premijerno će biti odigrana nova lutkarska predstava „Zmajevski rođendan„.

Prva repriza će se održati u subotu, 25. januara od 12.00.

Predstava „Zmajevski rođendan“ je rađena po motivima knjige pesama „Još nam samo ale fale“ Ljubivoja Ršumovića, po dramatizaciji i u režiji Marije Krstić. Dizajn lutaka je uradio Filip Jevtić, a kompozitor je Vladimir Pejković.

Igraju: Željka Mandić, Lako Nikolić, Dragana Vasić, Goran Popović, Ljiljana Živić, Zoran Todorović.

Zmajevski rođendan – o predstavi

„Zmajevski rođendan“ je predstava o aždajama koje vekovima žive među ljudima, nevoljene, diskriminisane i zabrinute za svoju budućnost.

Upoznajemo jednu aždajsku porodicu u velikom gradu, poslednje ale u svom kraju. Tri generacije zmajeva žive pod istim krovom u današnje vreme: deda i baba Roga, leteća mama i tata promenljivog oblika, dok je Mala ala troglavo aždajče. Dvogodišnji Časlav i stariji blizanci, Zlav i Liva, spojeni su telom iz praktičih razloga.

Reč rediteljke

Knjiga pesama „Još nam samo ale fale“ ostavila je dubok utisak na mene kada sam bila dete. Dugo me je kopkalo zašto su simpatične ale toliko neshvaćane i prezrene od ljudi. Osećala sam to kao veliku nepravdu.

Kasnije me je iskustvo svedoka raznih oblika diskriminacije naučilo da većina ne voli upadljivu različitost, vodi se predrasudama prema određenim društvenim grupama i nema obzira ni prema najmlađima.

Na ideju da od motiva iz Ršumovih pesama napravim predstavu došla sam na osnovu istinitog događaja. Naime, pročitala sam vest o dečaku sa nekim oblikom poremećaja u ponašanju kome nijedno dete iz škole nije došlo na rođendan. Kada se majka požalila na društenim mrežama, čelnici malog grada u kome su živeli odlučili su da organizuju veliku rođendansku zabavu u lokalnom parku i pozovu svu decu.

Dečak je bio presrećan i stekao je puno novih prijatelja.

U našoj predstavi, ale iz Ršumovih pesama postali su akteri ovog događaja i omogućile deci da na zabavan i duhovit način spoznaju značaj tolerancije i prihvate nove drugare, bez obzira na sve razlike. (Marija Krstić)

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.