Naslovna » BG špijun » Pulja i jug Italije: Obilazak uz direktni čarter let je najbolja ideja za ovaj februar!
Pulja i jug Italije: Obilazak uz direktni čarter let je najbolja ideja za ovaj februar! (fotografiju obezbedio Filip Travel)
Pulja i jug Italije: Obilazak uz direktni čarter let je najbolja ideja za ovaj februar! (fotografiju obezbedio Filip Travel)

Pulja i jug Italije: Obilazak uz direktni čarter let je najbolja ideja za ovaj februar!

Januar i februar mogu da budu pomalo depresivni. Dani su kratki, praznici su prošli, a leto još poprilično daleko. Zato kažemo: Pulja!

Imamo ideju kako da podignete raspoloženje i prekratite zimu u Srbiji! Sa Filip Travelom direktnim čarterom u februaru možete da posetite sam jug Italije i čarobnu pokrajinu Pulja.

Pulja (fotografiju obezbedio FIlip Travel)

„Peta italijanske čizme“ poznata je po bogatoj istoriji i jedno je od arheološki najbogatijih regiona sa brojnim naseljenim lokalitetima iz vremena Starog Rima, ali i pre tog perioda.

Puljom su jedno vreme vladali Grci, tokom Mikenske civilizacije, i smatra se da su je oni prvi kolonizovali. Ali, to je bio tek početak. Zbog pozicije regije između dva mora – Sredozemnog i Jadranskog svoj trag su ostavili Grci, Vizantinci, Rimljani, Iliri, Arapi…

Pulja: Stari Bari, crkve, zamak…

Bari je najveći i glavni grad italijanske pokrajine, a nalazi se na Jadranskom moru nasuprot Crne Gore. Stari grad je u velikoj meri i dalje autentičan i očuvan sa uskim ulicama poput lavirinta. Uživaćete u njihovim obilascima i upoznavanju lokalne kulture, hrane i običaja.

Pulja (fotografiju obezbedio FIlip Travel)

Velika atrakcija grada je bazilika Svetog Nikole, sagrađena 1197. godine. U crkvi se nalazi grobnica i mošti sveca koji je i zaštitnik grada.

Iako manje poznata crkva San Sabino je važan primer romaneskne građevine iz 1292. godine.

U gradu se nalazi i odlično očuvan normanski zamak građen tokom 12. veka.

Sve možete obići panoramskim razgledanjem grada koje organizuje Filip Travel.

Februar u Italiji: testenine, istorija, blaženstvo…

Ne propustite da vidite i Porto Vekiju, staru luku gde lokalni ribari prodaju svoj ulov. Možete da sednete i u neki od obližnjih kafića i samo posmatrate okolinu i osetite blaženstvo, istoriju, sreću…

U blizini se nalazi i Strada dele Orekjete, gde lokalne žene prave čuvenu testeninu, što su prizori kao idealni za slikanje, a orekjete su i sjajan poklon koji možete da ponesete.

Pulja (fotografiju obezbedio FIlip Travel)

U okviru putovanja, predviđene su ekskurzije i obilasci gradova Trani i Alberobel, koji je najpoznatiji po Truli kućicama karakterističnih kupastih krovova koje su uvrštene u UNESCO listu Svetske baštine.

Možete da obiđete i gradić Polinjano koji je nedavno proglašen za jednu od pet omiljenih destinacija za letovanje Italijana.

U blizini je i mesto Matera koji je bio Evropska prestonica kulture 2019. godine.

Pulja (fotografiju obezbedio FIlip Travel)

Stari grad se vekovima nije menjao pa je takođe na UNESCO listi baštine, a ono što je posebno zanimljivo je da mnogi stanovnici i dalje žive u kućama sagrađenim pre više od 9.000 godina.

Bila bi to naša kraća priča o putovanju u Italiju. Ispričajte je naširoko sa Filip Travelom ovog februara.

(Tekst napisao Nemanja Nikolić za danubeogradu.rs; fotografije obezbedio Filip Travel)