Naslovna » Turizam » Šetnje „Kulturna baština Topčidera“ i u 2020. godini
Šetnje "Kulturna baština Topčidera" i u 2020. godini (foto: Dragana Barjaktarević)
Šetnje "Kulturna baština Topčidera" i u 2020. godini (foto: Dragana Barjaktarević)

Šetnje „Kulturna baština Topčidera“ i u 2020. godini

Ove subote, 25. januara 2020. od 11.00, počinje nova sezona razgledanja i šetnji pod nazivom „Kulturna baština Topčidera„.

Šetnje kroz nasleđe i kulturnu baštinu Topčidera u organizaciji Muzeja afričke umetnosti i Kuće legata – Legata Petra Lubarde, održavaju se redovno od 2017. godine i podrazumevaju obilaske tri odabrane institucije u jednom terminu.

Reč je o specifičnom programu međuinstitucionalne saradnje u čijoj realizaciji šetnji učestvuju, pored Muzeja afričke umetnosti i Kuće legata – Legata Petra Lubarde i Arhiv Jugoslavije, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Javni akvarijum i tropikarijum, Kuća kralјa Petra – koji velikodušno otvaraju svoja vrata kulturnim šetačima.

„Kulturna baština Topčidera“ otkriva skrivene dragulje…

Topčider je prostorna i kulturno-istorijska celina koja je 1987. godine proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju zbog njenih prirodnih, estetskih, kulturnih i istorijskih vrednosti.

„Kulturna baština Topčidera“ otkriva skrivene dragulјe topčiderskog brda, privatne i javne prostore koje baštine raznoliko nasleđe: istorijsko, kulturno, umetničko, prirodno, kolekcionarsko itd.

Tokom ovih šetnji možete čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta – genius loci koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao, o čuvenim umetnicima Petru Lubardi i Olgi Jančić, o Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, osnivačima Muzeja afričke umetnosti, o aktivnostima kralјa Petra I Karađorđevića i njegovog sina Aleksandra u ovom delu Beograda, o italijanskom dolce vita i vesparoškoj strasti i kulturi.

Saznajte otkud priča o Moši Pijade u Muzeju afričke umetnosti, šta je Petar Lubarda mislio o izradnji Đerdapa, koje vozilo zapravo koristi Beba Lončar u filmu „Ljubav i moda“, kako je upoznavanje Henrija Mura uticalo na opus Olge Jančić, na koji način je kralј Petar živeo u iznajmlјenoj vili trgovca Đorđa Pavlovića i mnoge mnoge druge istorijski zanimlјive, a savremeno inspirativne priče!

Šetnje organizuju i vode istoričarke umetnosti Ana Knežević (MAU) i Ivana Zatežić (Legat Petra Lubarde).

Prva planirana šetnja u 2020. godini je u subotu 25. januara od 11.00 (okuplјanje u Muzeju afričke umetnosti), a turom će biti obuhvaćen Muzej afričke umetnosti, Kuća kralјa Petra i Kuća legata – Legat Petra Lubarde.

Kulturna baština Topčidera – termini

  • Subota, 29. februar 2020. od 11.00
  • Subota, 28. mart 2020. od 11.00

Cena: 500 RSD
Prijavljivanje: kulturnabastinatopcidera@gmail.com

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.