Naslovna » Porodica » Deca » Škola za 21. vek: Mikrobit uređaji u 480 osnovnih škola
Škola za 21. vek: Mikrobit uređaji u 480 osnovnih škola
Škola za 21. vek: Mikrobit uređaji u 480 osnovnih škola

Škola za 21. vek: Mikrobit uređaji u 480 osnovnih škola

U okviru projekta „Škola za 21. vek„, 480 osnovnih škola u Srbiji dobilo je 17.500 mikrobit uređaja (micro:bit), objavila je Vlada Srbije.

Pomoću mikrobit uređaja učenici će lakše savladati osnove programiranja.

Školama je do sada donirano 12.000 mikrobitova, a nova, treća, tranša biće već u februaru, kada će sve osnovne škole dobiti mikrobitove.

Vlada Srbije saopštila je da to znači da će biti podeljeno ukupno 35.000 džepnih kompjutera za programiranje.

Ovaj program sprovodi Britanski savet, zbog čijeg angažovanja su ubrzane ove reforme u školama u Srbiji pa će projekat „Škola za 21. vek“ postati najbrže implementiran od svih programa u zemalja u regionu.

Škola za 21. vek: 10.000 digitalnih učionica

Od ove godine u srpskim školama je uvedeno 10.000 digitalnih učionica, a Vlada Srbije planira da i naredne godine bude uvedeno još toliko.

Iz Ministarstva prosvete napominju da će informatika od naredne školske godine biti uvedena u niže razrede osnovne škole i da će đacima mikrobitovi pomoći da lakše savladaju programiranje.

Direktorka Britanskog saveta Kler Sirs podsetila je na to da je program počeo kao pilot-projekat u 60 škola, a da je u prošloj i ovoj školskoj godini proširen na sve osnovne škole.

Sirs je ukazala na to da je učenje sa mikrobitovima postalo zabavno za đake, koji su više motivisani da rade i razvijaju kritičko mišljenje u rešavanju problema.

Nastavnici, kako je navela, već uočavaju da se u rad uključuju i deca koja inače nisu aktivna na časovima, kao i da se sve više devojčica interesuje za IT tehnologije.

„Škola za 21. vek“ je trogodišnji projekat koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva preko Britanskog saveta, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. (danubeogradu.rs)