Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Uvođenje u vojnu evidenciju – zakonska obaveza
Ministarstvo odbrane: Uvođenje u vojnu evidenciju - zakonska obaveza
Ministarstvo odbrane: Uvođenje u vojnu evidenciju - zakonska obaveza

Uvođenje u vojnu evidenciju – zakonska obaveza

Uvođenje u vojnu evidenciju je zakonska obaveza, ali ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osoba koje ove godine postaju punoletne upućen je mladićima rođenim 2002. godine, kao i starijih godišta koji nisu uvedeni u vojnu evidenciju.

U saopštenju se ističe da uvođenje u vojnu evidenciju predstavlja obavezu definisanu Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Lica muškog pola tu zakonsku obavezu treba da regulišu javljanjem u nadležni centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, a potrebno je da na uvid ponesu ličnu kartu ili neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet.

Uvođenje u vojnu evidenciju moguće je obaviti svakog radnog dana od 9.00 do 15.00. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do 28. februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.

Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravka, a potrebno je da na uvid ponesu važeću putnu ispravu.

Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju mogu se pronaći na sajtu Ministarstva odbrane (deo Obaveze odbrane), na linku „Uvođenje u vojnu evidenciju„.

Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju i prijava podataka o regrutu – vojnom obvezniku mogu se preuzeti ovde.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.